Porttila TV

Hjallis ja Jokerit

Lauantai 21.4.2018 klo 17:05 - Jari Porttila


Viikonlopun puheenaiheeksi nousi Hjallis Harkimon ilmoitus, jossa hän kertoi luopuvansa Jokerien omistuksesta syksyyn mennessä. Yksi hieno aikakausi saa näin loppunsa.

Olen seurannut Jokerien taivalta jo vuodesta 1970 lähtien, jolloin pelasin Aimo Mäkisen perustamassa "korttelisarjassa" Boston Bruinsin joukkueessa. Hjalliksen ja Jokerien taivalta olen seurannut toimittajana sen alusta saakka.

Kun olen tänään lukenut eri lehtien nettisivuilla ilmestyneitä kolumneja Harkimosta ja Jokereista, on välillä pitänyt kysyä itseltään, että puhutaanko nyt siitä samasta Harkimosta, jonka olen tuntenut 1980-luvulta saakka. Perspektiivi nykytoimittajilla on toki eri, sillä kaikki eivät olleet edes syntyneet tuolloin.

Harkimoa on luonnehdittu oman edun tavoittelijaksi, narsistiksi ja vaikka miksi. Kuvaavaa näille luonnehtijoille taitaa olla se, etteivät he tunne Harkimoa. Ja se, että nyt halutaan "kostaa" Hjallikselle se, että hän on uskaltanut arvostella myös toimittajia julkisesti.

Olen itse ottanut sanallisesti yhteen Hjalliksen kanssa vuosien saatossa usein. On monia asioita, joista olemme olleet eri mieltä ja sanoneet sen myös, toisillemme. Olemme keskustelleet asioista välillä kovaäänisestikin, mutta toisiamme kuunnellen. Ja vaikka emme olisi löytäneet aina yhteisymmärrystä, niin olemme kunnioittaneet toistemme näkemyksiä.

En koe asiaa niin, että toimittajan olisi tehtävä haastateltavastaan luonneanalyysi, kun harvalla on siihen koulutusta. Tai siis ainakin ennen tilanne oli tämä. Mutta mennään Jokereihin.

Julkisuudessa on taivasteltu sitä, että KHL-aikakaudella Jokerit olisi tehnyt 30-40 miljoonaa tappiota. Annetaan ymmärtää, että taloudenpito on ollut holtitonta ja sen vuoksi venäläiset omistajat haluavat vaihtaa Hjalliksen johonkin toiseen henkilöön.

Kukaan ei näytä muistavan, miksi KHL halusi Jokerit sarjaan ja mitä venäläisomistajat halusivat ostaessaan Hartwall areenan ja 49 % Jokereista. Eivät he hyvää hyvyyttään sitä tehneet, vaan bisnesmielessä. KHL halusi tuolloin laajentua Eurooppaan, Jokerit haluttiin sen markkinointiseuraksi ja tuolloin tehdyssä osakassopimuksessa Harkimon ja venäläisten kesken sovittiin varmasti siitä, kuinka tuo suunnitelma toteutetaan.

Kun sopimus tehtiin, ymmärsivät kaikki osapuolet varmasti sen, että Jokerien budjettia oli kasvatettava reilusti, eikä se onnistuisi ilman vähemmistöosakkaiden rajua rahallista panostusta seuraan. He olivat siihen valmiita, jopa halukkaita ja sen mukaan on edetty.

Siinä vaiheessa kukaan ei tiennyt Vladimir Putinin Ukrainan operaatiosta ja sen mukanaan tuomista lännen pakotteista mitään. Ilman tuota episodia tilanne saattaisi olla Jokerienkin kohdalla aivan toinen.

Jokerit on kerännyt kotipeleihinsä järjestäen yli 10 000 katsojaa. Se on luku johon ei pysty mikään muu suomalainen jääkiekkoseura. Fanipohja on siis laaja. Sen pohjalle on ollut hyvä rakentaa joukkuetta, joka on pystynyt horjuttamaan KHL:n jättiseurojakin.

Se, että Hjallis nyt luopuu Jokerien omistuksesta on ymmärrettävää. Hän teki konkurssikypsästä divariseurasta Suomen suurimman ja mahtavimman liigajoukkueen. Harkimo on ollut Jokerien pääomistaja nyt 27-vuotta, sinä aikana Jokerit voitti viisi SM-kultaa ja oli mitaleilla kaikkiaan 11 kertaa. Suotakoon Harkimolle nyt luopuminen seurasta ja toivotaan, että tuolle 51 % potille löytyisi suomalainen omistaja.

Miten olisi, Mika Anttonen ?

 


Kommentit

21.4.2018 23:10  V J Kantola

Ei osakkeista voi ?luopua? ne pitää myydä, eli pitää löytää ostaja, joka ottaa kantaakseen tappiollisen toiminnan riskit. Ei helppo homma, jos tukena ei ole Putinin subventio-organisaatiota, joka poliittista syistä olisi valmis maksamaan ?maltaita?.
Tilanne on sama kuin Suomessa monien tappiollisten golf osakkeiden kaupassa. Olen itsekin menettänyt varoja entisissä Jokerien osake-emissioissa

21.4.2018 23:58  VJ Kantola

Vielä vinkkinä Mika Anttoselle, pysy puhtaan energian soihdunkantajana, älä lähde näihin LukOil busineksiin!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini