Porttila TV

Doping-raha kelpasi norjalaisille

Torstai 12.4.2018 klo 14:39 - Jari Porttila


Ranskalainen laatulehti Le Monde-lehti paljasti kansainvälisen ampumahiihtoliiton IBU:n norjalaisen puheenjohtajan ottaneen vastaan satojatuhansia peitelläkseen venäläisten ampumahiihtäjien poikkeavia tuloksia biologisen passin testituloksissa.

Le Monde on saanut käsiinsä Wada:n 16 sivuisen raportin, jossa asiasta kerrotaan. Tuon raportin pohjalta tehtiin keskiviikkona poliisin toimesta näyttävät ratsiat kansainvälisen ampumahiihtoliiton toimistoon Itävallassa ja norjalaisen puheenjohtajan toimistoon Norjassa. Wada on vahvistanut asian.

Wadan lähteenä on toiminut entinen Venäjän antidoping-toimiston johtaja Grigori Rodtshenkovin paljastuksiin. Hänen mukaansa IBU:n norjalainen puheenjohtaja Anders Besseberg katsoi läpi sormien venäläisurheilijoiden poikkeavia testituloksia, kiitokseksi hänelle annettiin riihikuivaa rahaa jopa 400 000 dollaria.

Skandaali on mittakaavassaan massiivinen ja norjalaisittain musertava. Bessebergin toimet tuomitaan etenkin Norjassa, suojelihan puheenjohtaja venäläisurheilijoita myös norjalaisia vastaan. Toiminta tapahtui ennen Sotshin olympialaisia.

Besseberg on johtanut IBU:a vuodesta 1992 lähtien, Viime viikolla 72 vuotias norjalainen ilmoitti yllättäen, ettei ole enää syksyllä ehdolla puheenjohtajaksi. Syy selvisi nyt.

Ampumahiihdossa on ollut hiihdon ja yleisurheilun tapaan käytössä ns. biologinen passi, jossa seurataan mm. urheilijan verenkuvaa. Jos siinä tapahtuu voimakkaita heilahduksia, niin kuin on ilmeisesti tapahtunut venäläisurheilijoiden kohdalla, saattaa yksi selitys olla verimanipulaatio. Doping-sääntöjen mukaan urheilija voi saada kilpailukieltoa jo näiden heilahtelujen perusteella ja juuri näitä heilahteluja Bessebergin väitetään peitelleen yhdessä IBU:n saksalaisen pääsihteerin Nicole Reschin kanssa.

Le Monden saaman raportin mukaan Venäjä lahjoi myös muita IBU:n päättäjiä saadakseen ampumahiihdon MM-kisojen järjestelyoikeudet vuodelle 2021. Besseberg oli tässäkin operaatiossa päähenkilö, hänelle ja muille IBU:n kongressin jäsenille maksettiin nimettömänä pysyttelevän lähteen mukaan 25 000- 100 000 euroa Venäjän liiton toimesta. Venäjän Tjumen voitti äänestyksen, saaden 25 ääntä 49 mahdollisesta. Tjumen isännöi myös tämän kauden maailmancupin päätöskisoja.

Ampumahiihto on etenkin Keski-Euroopassa johtava talviurheilulaji. Nyt sitä ryvettävä skandaali saattaa näkyä myös lajin sponsorituloissa, onhan skandaaliin sekaantunut kolmen mahtimaan, Venäjän, Norjan ja Saksan edustajia.

Lajin hallintoa on myös kritisoitu viime vuosina voimakkaasti, sitä on verrattu kansainväliseen jalkapalloliittoon FIFA:n, jossa pieni päättäjien piiri on pyörittänyt toimintaa yksinvaltiaiden tavoin. Tämä on mahdollistanut myös nyt esiin tulleet lahjus-skandaalit ja doping-käryjen pimittämisen.

Suurista lajiliitoista IAAF, kansainvälinen yleisurheiluliitto on Sebastian Coen aikakaudella näyttänyt esimerkkiä muille, tekemällä päätöksenteosta on avoimempaa. IAAF julkistaa mm. vuosittain kaikkien doping-testeissä olleiden urheilijoiden nimet ja jopa sen, kuinka monta kertaa heitä on testattu. Oman sulkansa hattuun tästä avoimuudesta saa myös IAAF:n hallituksen suomalaisjäsen Antti Pihlakoski.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini