Porttila TV

Yllätysehdokas Kojonkosken seuraajaksi

Keskiviikko 28.2.2018 klo 15:21 - Jari Porttila


Mika Kojonkoski ilmoitti keskiviikkona jättävänsä olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajan paikan. Kojonkoski johti suomalaista huippu-urheilun viisi vuotta, sinä aikana saatiin paljon aikaan, vaikka Kojo suuren yleisön sylkykupiksi joutuikin.

Kojonkoski loi esikuntineen suomalaiseen huippu-urheiluun systeemin, joka tuottaa jatkossa toivottavasti yhä enemmän uusia huippuja. Koreassa kaikki henkilökohtaiset mitalit tuoneet urheilijat ovat tämän systeemin tuotoksia. He kaikki ovat nousseet maailman huipulle urheiluakatemian kautta.

Suomen olympiakomitean johdolta vaaditaankin nyt selkeää näkemystä siitä, jatketaanko tätä linjaa, kuten olisi suotavaa. Olympiakomitean avainpaikoille on reilun vuoden sisällä valittu puheenjohtajaksi suunnistusliiton entinen puheenjohtaja Timo Ritakallio ja suunnistusliiton entinen  toimitusjohtaja Mikko Salonen.

Huippu-urheiluyksikön johtoon on pakko valita olympialajeja edustava, huippu-urheilun parissa työskennellyt henkilö. Yhtä tärkeää on myös se, että huippu-urheiluyksikkö toimii jatkossakin omana yksikkönään, joka vastaa olympiakomitean hallituksen puheenjohtajalle, eli Ritakalliolle.

Olen kuullut, että Salosella olisi haluja alistaa yksikkö alaisekseen, toivottavasti nämä puheen ovat vain puheita.

Kenestä sitten voisi tulla Kojonkosken seuraaja? Ehdokkaita ei ole montaa, tässä lyhyt ja vahvin lista heitä: Leena Paavolainen, Mika Lehtimäki, Reijo Jylhä ja mustana hevosena Tapio Korjus.

Kaikki neljä tuntevat huippu-urheilun kuin omat taskunsa. Kaikilla on myös vahvoja näyttöjä valmennuksen osaamisesta, organisaation pyörittämisestä, toimimisesta huippu-urheilijoiden kanssa ja kansainvälisestä toiminnasta.

Kojonkoski itse toivoi, että nyt toimintaan saatua linjaa jatkettaisiin ja ettei yksikössä vaihtuisi liian moni henkilö. Lehtimäki ja Paavolainen ovat jo nyt avainasemissa, joten heidän valintansa merkitsisi uusia valintoja avainpaikoille. Lehtimäki on taustaltaan yleisurheiluihminen, Paavolainen on toiminut ampumaurheilun ja paraurheilun parissa.

Jylhä luopuu tämän kauden päättyessä hiihdon päävalmentajan pestistä, hän on myös Lapin urheiluopiston rehtori. Näkemystä löytyy siis muustakin huippu-urheilusta kuin hiihdosta.

Korjus muistetaan Soulin olympialaisten keihäänheiton kultamitalistina, sen jälkeen hän on toiminut Kuortaneen urheiluopiston huippu-urheilujohtajana ja rehtorina. Hän oli myös luomassa humussa olympiakomitean huippu-urheiluyksikköä. Korjus toimii jo toistamiseen valtion liikuntaneuvoston puheenjohtajana, tuota pestiä on jäljellä vielä vuosi.

Voidaan myös pohtia, olisiko palloilulajien huippuvalmentajille käyttöä yksikön johdossa. Toimintahan on tähän saakka ollut pitkälti yksilöurheilupainotteista ja palloilulajien lajivastaavat eivät ole kauaan viihtyneet pestissään. Jos tehtävään haettaisiin palloilulajien experttejä, niin silloin päällimmäisinä niminä olisivat koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettman ja jääkiekkovalmentaja Erkka Westerlund.

Kaikille esittämilleni nimille on yhteistä se, että heidän olisi haettava paikkaa torstai-iltaan mennessä. Pesti on kiekkomaajoukkueen päävalmentajan jälkeen varmasti "haukutuin" paikka, joten hakijalta vaaditaan myös paksua nahkaa sosiaalisen median "rakkikoirille".


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini