Porttila TV

Marjamäen pokka petti

Keskiviikko 21.2.2018 klo 18:53 - Jari Porttila


Minkälaisena viestinä joukkueelle voi pitää sitä, kun on valmistauduttu olympiaturnaukseen kuukausien ajan ja ennen sitä tärkeintä peliä valmentaja pistääkin koko pakan uusiksi?

Aivan. Urheilija ei varmasti voinut moisen operaation jälkeen lähteä kovin luottavaisena ratkaisevaan Kanada-peliin. Mieleen hiipi väkisinkin kysymys, eikö päävalmentaja luota meihin edes sen vertaa, että antaisi voittaneen kokoonpanon yrittää toista voittoa.

Lauri Marjamäki sotki ratkaisevaan Kanada-otteluun Leijonien ketjut uuteen kuosiin, mikä oli hänen tarkoituksensa? Miksi hän päätti horjuttaa pelaajien itseluottamusta ennen turnauksen tärkeintä peliä?

Iskikö Marjamäen mieliin paniikki? Mikä ihme sai hänet pistämään koko pakan täysin sekaisin ja viemään leijonilta sen viimeisenkin itseluottamuksen rippeet ennen Kanada-ottelua?

Ilma on sakena kysymyksistä, mutta kun olen seurannut mediaa, kukaan ei ole esittänyt näitä kysymyksiä Marjamäelle. On vain tyydytty selittelemään maalin tappiota marginaaleilla.

Leijonathan lähti pelaamaan Kanadaa vastaan niin passiivista peliä, että jopa konkarivalmentaja Alpo Suhonen huudahti ihmeissään keskialueen 1-4 puolustuskukiota. Sellaista hän ei ollut nähnyt sitten 1990-luvun.

Olisikin toivottavaa, että Marjamäki avaisi ajatteluaan ja toimiaan leijonien peräsimessä. Ettei syynä käsijarrukäännökseen ollut vain tappionpelko, kun peliin olisi pitänyt lähteä mieli täynnä uskoa voittoon.

Leijonat on muuten voittanut Marjamäen valmentajakaudella arvoturnauksissa suurista kiekkomaista vain USA:n, näitäkin voittoja on vain yksi. Ruotsille on hävitty kolme kertaa (0-3), Kanadalle ja Venäjälle kaksi kertaa (0-2) ja Tshekkiäkin vastaan voitot ovat 0-1. Tuo tilasto kertoo olennaisen.

Jos oli leijonien esitys Kanadaa vastaan vaisu, niin samaa voi sanoa parisprintin joukkueista. Vaikka naiset olivat viidensiä, niin eipä siitä jäänyt muuta käteen, kun osoitus siitä, että Krista Pärmäkoski on huippuvireessä. Toivottavasti vain kisan rasitus ei vie häneltä mahdollisuuksia voittaa kolmatta mitaliaan kisojen päätösmatkalla.

Jotain suomalaisen naishiihdonkin tasosta kertoo se, että Pärmäkoski oli lausuntojen mukaan kysynyt Laukkasta parikseen jo viime kesänä. On se ihme ja kumma, ettei Suomesta löydy vieläkään vapaan tyylin erikoismiehiä ja naisia. Ei vaikka omien kokemuksieni mukaan kaikki alle 12-vuotiaat vetävät tuolla kotiladuilla vapaata, eli ei se "lajina" ole mikään kummajainen.

Naisleijonien pronssi sentään pelasti päivän. Upea suoritus naisilta, joista suurin osa on noussut huipulle siitä huolimatta, ettei heitä arvosteta muualla kuin olympialaisissa. Kun joukkue kokoontui yhteisleirille viime kesän korvilla Vierumäelle, oli yhtenä puheenaiheena se, mistä he saisivat vuokrarahat kesää varten?

Hyvä lähtökohta kun pitäisi keskittyä voittamaan olympiamitali.

Jotenkin naarasleijonien mitalista tulee mieleen Mira Potkosen Rion olympiamitali. Yhteistä on se, että ainakaan taloudellinen hyöty ei ole ajanut heitä eteenpäin. Paremminkin omien rajojen tavoittelu, olosuhteista ja ympäristöstä huolimatta.

 


Kommentit

21.2.2018 23:04  Lallukka on Syytön!

Jopa hivenen huvittava kontrasti tässä, kun melkein edellinen ploki-päivityksesi otsikoitu ?LOPETETAAN SYYLLISTEN ETSIMINEN? ja sitten heti perään aivan karmea läjä sontaa Marjamäen niskaan. Ei mulla muuta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini