Porttila TV

Enniltä jäätävä nousu

Maanantai 12.2.2018 klo 17:36 - Jari Porttila


Enni Rukajärvi osoitti slopestylen finaalissa mistä puusta todelliset huippu-urheilijat ovat tehty. Rukajärvi kaatui ensimmäisen laskunsa viimeisessä hypyssä ja jäi lopulta sijalle 14. Jäljellä oli vain yksi mahdollisuus kavuta mitaleille ja Enni käytti sen.

Enniltä ei mennyt ns. sisu kaulaan kovassa paikassa, vaan hän kasvoi vaatimustason mukaan, muutti alkuperäistä suunnitelmaansa kesken kisan, olosuhteiden pakosta, ja voitti pronssia.

Loistavaa reagointia, johon pystyy vain kylmähermoinen urheilija. Silloin kun huomaa, ettei voikaan olosuhteiden vuoksi pysyä alkuperäisessä suunnitelmassa, löytyy takataskusta varasuunnitelma joka johti toivottuun tulokseen.

Rukajärven toiminta paineiden alla oli niin "kylmäävää", että olympiakomitean pitäisi pyytää hänet seuraavalle lajien yhteisleirille kertomaan muille urheilijoille, kuinka temppu tehdään. Enni osoitti niin suurta ennakkoluulottomuutta, että tuo oppi on saatettava muiden suomalaisurheilijoiden tietoon.

Rukajärvi todisti nousullaan todeksi myös väittämän siitä, että jos osaat lajisi temput vaikka unissasi, eli olet tehnyt niin valtavasti toistoja huipputasolla, voit pärjätä arvokisoissa vaikka et tekisikään unelmasuoritusta. Tosiasiahan on se, että kaikista olympiamitalisteista vain harva pystyy olympialaisissa ylittämään itsensä. Yleensä mitaliin riittää jopa rutiinisuoritus, kunhan rutiinitaso on harjoiteltu tarpeeksi korkealle.

Vaikka mitali on jo toinen perättäinen Ennille olympiatasolla, ei sekään ole vielä tehnyt lajista koko kansan suosikkia. Tässä kohtaa peiliin katsomisen paikka on liitossa, siellä ei valitettavasti ole osattu hyödyntää lajin hypeä.

Henkilökohtaisella tasolla Rukajärvi on jo koko kansan suosikki.

Ampumahiihdossa odotettiin Kaisa Mäkäräiseltä pientä ihmettä, tai edes nousua normaalitasolle, mutta toisin kävi. Kuusi pummia takaa-ajokisassa kertovat paitsi vaikeista olosuhteista, myös siitä kuinka Kaisa pystyy käsittelemään paineita. Sanotaanko, että ei aivan samalla tasolla kuin Enni.

Mäkäräinen on nyt käynyt kaivon pohjalla, toivotaan ja uskotaan, että seuraavaksi hän nousee sieltä jäljellä olevissa kahdessa henkilökohtaisessa kisassa tasolleen. Tai eihän siinä meidän toiveet mitään merkitse, kaikki lähtee Kaisasta itsestään ja siitä kuinka hän osaa kääntää epäonnistumiset onnistumisiksi.

Olympiakomitealla on mukana kisoissa ennätysmäärä urheilupsygoloogeja, toivottavasti heistä on apua Kaisalle hetkellä, jolloin hän tarvitsee eniten apua.

 

 


Kommentit

12.2.2018 19:37  Lallukka on Syytön!

Pystykkö Jari vahvistaa kuka ootti Mäkärältä ihmettä? Suosittelen lukemaan aiempia kommentajani Mäkärän tilanteesta, joissa hyvin selvästi on tuotu esille, että Mäkärä ei arvokisoissa ikkään tuu pärjäämään. Kasetti ei vaan Mäkärällä kestä. Ikään kuin alleviivatakseen tämän ampui viimeseen pystyyn nollat, kun peli oli jo menetetty ja paineita ei enää ollut.

Melkoisen oppitunnin Dahlmeir muille tarjosi. Ennen ammuntaa kylmän viileästi vaan napsuja tähtäimeen ja kaikki keskelle. Siinä voidaan puhua jo aika rautaisesta olosuhteiden lukemisesta ja kylmähermoisesta toiminnasta.

Ja kuka on sanonut, että kaivonpohja on jo nähty? Kilpailupaikka on Mäkärälle vaikeiden tuulien takia pahin mahdollinen. Nyt kun vielä epäonnistuminen on jo takaraivossa ja uuden kisan myötä tulee uudet paineet, niin epätodennäköisenä piän, että Mäkärä 10 parhaan joukkoon mahtuu. Valitettavasti puhutaan sijoista 20-40, jotka on tällä hetkellä Mäkärän haarukassa.

Näiden kisojen osalta suosittelen kääntämään katseet Laukkasen Mariin, jolta todennäköisesti kisojen korkein sijoitus sinivalkoisilta tullaan näkemään.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini