Porttila TV

Mitä pokeria Iivo pelasi?

Sunnuntai 11.2.2018 klo 14:54 - Jari Porttila


Miesten yhdistelmäkisan jälkeen kaikkien huulilla oli kysymys, mitä peliä Iivo Niskanen oikein pelasi.

Niskanen painui heti paukusta kärkeen ja johti kolme kierrosta, vetäen hurjaa vauhtia. Kymmenisen miestä roikkui kuitenkin koko ajan kannoilla, vasta neljännen kierroksen alussa Iivo suoristi selkänsä ja tarjosi vetäjän paikkaa muille.

Iivon touhussa ei kotikatsomosta katsottuna ottanut selvää. Haastatteluissa hän sanoin päättäneensä taktiikasta ennen starttia ja varmistaneensa vielä juuri ennen lähtöä valmentajaltaan, että toimitaanko näin. Siinä vaiheessa, tai viimeistään toisen kierroksen jälkeen Iivon tai valmentaja Olli Ohtosen olisi pitänyt ymmärtää, ettei jäätävällä vedolla tehty hallaa muille kuin itselleen.

Taktiikkaa olisi pitänyt muuttaa, jos oli siis tarkoitus pärjätä. Jos tarkoitus oli vetää vain lihaksistosta kaikki ulos ja ottaa alle kova tyhjennysharjoitus, niin eipä siinä mitään. Siinä onnistuttiin.

Niskanen myönsi kisan jälkeen ampuneensa itseään jalkaan. Eli taktiikka ei toiminut. Sen kaikki näkivät.

Toisaalta, nyt tehty taktinen kömmähdys osoitti Iivolle sen, ettei 50 kilometrin yhteislähtökisassa pysty karkaamaan alkumatkasta. Paukut on säästettävä viimeiselle 15 kilometrille, jonka aikana voi aloittaa sitten Lasse Viren-mäisen pitkän kirin.

Sen verran koville Iivo oman taktiikkansa myötä joutui, että en ihmettelisi, vaikka pian tulisi ilmoitus siitä, että hän jättää sprintin väliin. Kun tavoitteena on voittaa kultaa 50 kilometrin kisassa, niin kannattaako lihaksistoa vetää toisen kerran äärimmilleen sprintissä. Toivottavasti tätä harkitaan valmentajan kanssa kylmäverisemmin kuin yhdistelmäkisan taktiikkaa.

Sen Iivo perinteisen osuudella todisti, että hän lukeutuu ilman muuta kuninkuusmatkan mitalisuosikkeihin. Nyt kaiken toiminnan on kuitenkin oltava viimeisen päälle mietittyä, turhia riskejä ei ole syytä ottaa.

Iivon takana Matti Heikkinen oli suurissa vaikeuksissa perinteisellä, mutta vapaa kulki erittäin hyvin. Matti oli koko joukon seitsemänneksi paras vapaan osuudelle, hän jäin vain 10 sekuntia toiseksi nopeimman vapaan ajan kellottaneesta Norjan Sundbystä. Matti voi, sen pöljän päivän sattuessa, taistella jopa mitalista 15 kilometrin vapaan kisassa.

Naisten jääkiekkomaajoukkue aloitti kisaurakkansa USA:ta vastaan hyvin. Tappionumerot olivat 3-1, mutta yhtä hyvin peli olisi voinut päättyä suomalaisten voittoon. USA toki hallitsi ottelua, mutta kun Noora Räty pelasi juuri niin kuin suurmaita vastaan pitikin, otti kiinni lähes kaiken, antoi se Suomelle mahdollisuuden ottaa voiton.

Ottelu todisti myös pelaajille sen, että näissä kisoissa Suomi taistelee ilman muuta mitalista, eikä finaalipaikkakaan ole enää vain unelma, se on realistinen mahdollisuus.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini