Porttila TV

Krista lunasti odotukset, Kaisa ei

Lauantai 10.2.2018 klo 18:12 - Jari Porttila


Olympialaisten ensimmäinen päivä tarjosi ilonhetkiä ja pettymyksiä.

Aloitetaan urheilijasta, joka kestää arvokisojen kovat paineet ja kasvaa vaatimusten mukaisesti, eli Krista Pärmäkoskesta.

Yhdistelmäkisasta tuli juuri sellainen, kun eilen povasin. Kovat olivat kovia. Charlotte Kalla ja Marit Björgen olivat hiihtäneet ennen olympiastarttia maailmancupissa vain yhden kisan joulukuun 17 päivän jälkeen. Kokenut kaksikko tietää kuinka huippukunto rakennetaan ja se näkyi kisassa. Kalla karkasi muilta ja Björgen pystyi kuin pystyikin pitämään Kristan takanaan.

Suomalainen otti kuitenkin vahvan taistelun jälkeen ensimmäisen henkilökohtaisen olympiamitalinsa, kun hänen kaulaan ripustettiin pronssia. Se pronssi tuli kovan taistelun jälkeen, sillä kuten kaikki hiihtoa seuranneet huomasivat, tuli Krista viimeiset 500 metriä enemmänkin tahdonvoimalla, jalkojen huutaessa helpotusta maitohapporyöpyn vuoksi. Moni muu olisi oikaissut selkänsä, mutta ei Krista.

Nyt kun mitalitili on avattu, on taivas Kristan kohdalla auki. Koreassa "mitalihässäkkä" ei häiritse ja sotke keskittymistä samalla tavalla kuin viime vuonna Lahdessa, joten paukkuja tuleviin kisoihin jää varmasti varastoon.

Kristan takana suomalaishiihtäjät romahtivat. Kerttu Niskanen on kaukana huippukunnosta, samaa voi sanoa Laura Monosesta. Johanna Matintalon avaus olisi ilman viimeisen alamäen kaatumista ollut enemmän kuin hyvä. Avausmatka jätti myös paljon mietittävää viestiä ajatellen.

Sitten kahteen urheilijaan, joille olympialaiset eivät ole näyttäneet sitä valoisinta puoltansa, nimittäin Kaisa Mäkäräiseen ja Janne Ahoseen. Ahoselta ei toki kukaan odottanutkaan näistä kisoista henkilökohtaisesta kisasta mitalia, mutta hänen ja myös kolmen muun hyppääjän valuminen ulos toiselta kierrokselta vain korostaa mäkihyppymme surkeaa tilaa.

Olen aikaisemmin yrittänyt ymmärtää päävalmentaja Andreas Mitteriä, nyt on pakko todeta, että olisiko mies syytä pistää vaihtoon ja säästää nekin rahat suomalaiseen valmennustyöhön.

Mäkäräisen kohdalla on taas todettava se, että olympialaisten paineet vain tuntuvat olevan liian kovat hänelle. Se, että pikakisassa tuli kolme pummia, joista kaksi makuupaikalta, kertoo kaiken. Olosuhteet olivat toki hankalat, mutta kyllähän voittaja Laura Dahlmeir selätti ne kunniakkaasti.

Mäkäräinen jäi kärjestä 1,30 ja eroa mitaliinkin on yli minuutti. Takaa-ajo kisan pelastaisi vain nolla-ammunta ja muiden haparointi. Sen varaan ei arvokisojen menestystä pitäisi koskaan laskea. Nyt niin on tehtävä ja toivotaan, että Kaisa pystyy ravistamaan sen kuuluisan apinan nyt selästään.

 Mäkäräisen takana muut suomalaiset eivät selvinneet edes 60 parhaan joukkoon, joten mahalasku oli täydellinen.

Avauspäivän perusteella se 10 mitalin tavoite on kuitenkin yhä mahdollinen. Povasin hiihtoon kolmea mitalia, Krista piti lajiryhmän tavoitevauhdissa. Ampumahiihtoon laskeskelin kahta mitalia, nyt yksikin on kiven alla. Lumilautailussa miehet eivät venyneet slopen finaaliin, mutta syömähammas Enni Rukajärvi ei ole vielä aloittanutkaan kisojaan.

Mennään vain ohilaukauksista huolimatta positiivisella vireellä eteenpäin.


Kommentit

10.2.2018 20:21  A.V.V

Omaan yhdeksän mitalin veikkaukseen olin budjetoinut Mäkärälle mitalin takaa-ajosta, mutta toivottomalta näyttää. Yhteislähdön osalta jaksan kuitenkin vielä Kaisaan uskoa.

Krista näyttää nyt olevan niin vakuuttavassa kunnossa, että saattaa siivittää naiset mitaleille viestin lisäksi myös parisprintissä, mikä sen hiihtää. Ilman Kristaa mitali tuolta matkalta on utopiaa. Nyt nähdyn perusteella väliaikalähdöstä voi Krista napata jopa tämänpäiväistä kirkkaamman mitalin. Ja kun se miesten henkilökohtainen kultamitali vielä lasketaan mukaan, niin jopa neljä mitalia hiihdosta voi olla tulollansa.

Täytyy lisäksi toivoa että aiemman blogin kommenteissa esiin nostettu Eero Hirvonen on niin kovassa iskussa kuin kommentoija tiesi kertoa...

10.2.2018 22:05  Lallukka on Syytön!

Mäkärän heikosta arvokisapäästä yritin kyllä sekä Jaria, että aiempaa kommentoijaa muistutella. Aivan turha on Mäkärän huonoa onnea syytellä, kun näitä arvokisa pettymyksiä on runsaasti takana. Katsokaapa vaikka Dahlmaieria. En edes jaksa laskea miten paljon on mitaleja nimenomaan arvokisoista tuonnut, vaikka mc-tasolla aikalailla yhtä vahva Mäkärän kanssa on. Joillekin se arvokisojen tuoma paine ei vaan sovi. Hiukan toki ihmettelen, miten ette itse ole tätä huomannut ilmeisesti ainakin jonkin verran urheilua seuraavina.

Naisten hiihtohommien osalta itselleni suurimpana yllätyksenä tuli norskien vaisuus. Edelleen ihmettelen miten esim. Horkka ei pystynyt vastaamaan Kallan irtiottoon. Näytti siltä, että happi ei kulkenut reisiin, vaikka sykkeiden puolesta olisi ollut mahdollista lyödä kovempaa. Olisiko näin, että Norskit ei kehdannut aloittaa heti ensimmäiseen matkaan astma-lääkkeiden yliannostusta, jotta ei näyttäisi liian ylivoimaiselta. Pidän täysin mahdollisena, että yliannostus on nyt aloitettu ja tulevilla matkoilla tuloslistan kärjen miehittää taas norskit. Hyvinkin saattaa olla, että tämä jää Pärmän ainuaksi mitaliksi, mikäli tämä aiemmin pohtimani skenaario toteutuu.

11.2.2018 9:44  Lallukka on Syytön!

En nyt viitsi sen enempää lähteä omaa asiantuntemustani korostamaan, mutta sanonpahan vaan, että ainakin oikean suuntainen aiempi skenaarioni oli.

Nyt siellä pittäis vaan median edustajien lyödä norskit tiukoille astma-lääkkeiden käytöstä. Harmi kun ei ole Jari paikalla. Tuo juna ei tule pysähtymään, ellei niitä nyt tiukille laiteta. Äkkiseltään ei valitettavasti yhtäkään suomalaista paikan päällä olevaa toimittajaa tule mieleen, joka siihen pystyisi.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini