Porttila TV

Mahdollisuudet 10 olympiamitaliin

Perjantai 9.2.2018 klo 18:08 - Jari Porttila


Olympiatuli Etelä-Koreassa on syttynyt ja talviolympialaiset voivat alkaa.

Ne alkavatkin suomalaisten osalta huippujännittävästi, sillä heti ensimmäisenä varsinaisena kisapäivänä suomalaisilla on mahdollisuus jopa kahteen mitaliin.

Krista Pärmäkoski starttaa lauantaiaamuna yhdistelmäkisaan ehdottomana mitalisuosikkina. Krista voitti samalta matkalta MM-hopeaa viime vuonna ja vaikka takana on hieman sairastelujen sävyttämä alkuvuosi, voi Kristalta odottaa vaikka mitä.

Näin etukäteen laskeskellen Kristan pahimmat kilpailijat tulevat Norjasta ja Ruotsista. Maailmancupissa ennen joulua hiihdetyn yhdistelmäkisan voitti Ruotsin Charlotte Kalla ennen Norjan Heidi Wengiä. Kun kaksikkoon lisätään koko kauden hieman epävarmasti hiihtänyt Marit Björgen, on kärkinelikko siinä. Kalla ja Björgen ovat hiihtäneet joulukuun 17. päivän jälkeen vain yhden maailmancupin kisan, joten kaksikon nykykunnosta on vaikea sanoa mitään.

Eli ei Kristan mitali ole mitenkään mahdoton juttu.

Iltapäivällä starttaa puolestaan Kaisa Mäkäräinen, yksi suurimmista suomalaissuosikeista suksilajeissa. Kaisalta puuttuu vielä olympiamitali, nyt osumatarkkuus on parantunut koko ajan maailmancupin kisoissa. Toivotaan, että sama tahti jatkuu olympialaduilla.

Mäkäräisen ongelmana arvokisoissa on tähän saakka ollut paineensietokyky. Nyt takana on jo niin monta arvokisastarttia, että uskon Kaisan pystyvän käsittelemään myös henkisen puolen paineita. Ja kun mitaliputki aukeaa lauantaina, niin sitten sen jatkumiselle ei ole mitään estettä.

Olin perjantaina vieraana Huomenta Suomessa pohtimassa suomalaisten menestysmahdollisuuksia kisoissa. Kun latasin tiskiin oman, positiivisen arvioni, olivat juontajat ihmeissään. Olen näet laskenut, että Suomi voi hyvinkin saada kisoista 10 mitalia, Olympiakomitea on laskenut, että suomalaiset toisivat kisoista 6,5 mitalia.

Mihin sitten perustan arvioni, kysyy ny moni.

No tässä vähän lukuja tiskiin, lajiryhmittäin. Ampumahiihdosta tulee 2 mitalia, hiihdosta kolme. Naisten ja miesten jääkiekkomaajoukkue tuo kumpikin yhden mitalin, samaan yltävät myös pikaluistelijat, lumilautailijat ja yhdistetyn miehet.

Älkää nyt sanoko, että tämä olisi liioittelua. Arvioni perustuu siihen tosiasiaan, että noin 40 prosenttia mitaliehdokkaista onnistuu kisoissa. Ei mikään kohtuuton oletus.

Meissä suomalaisissa on vähän enemmänkin pessimistin vikaa. Hoetaan, että pessimisti ei pety. No ei, mutta ei pessimismi myöskään luo mahdollisuuksia venymiselle ja itsensä ylittämiselle. Se tappaa positiivisen ilmapiirin ja on omiaan heikentämään mentaalipuolta.

Sen vuoksi olen perusoptimisti. Lähdetään siitä, että tuleva kilpailu on aina mahdollisuus tehdä jotain paremmin kuin aiemmin. Minä ainakin uskon suomalaisiin urheilijoihin ja jos he uskovat vakaasti itseensä, nautimme kaikki positiivisen ilmapiirin tuloksista.

Silloin 10 mitalin kisaveikkauskin voi olla liian heppoinen.


Kommentit

9.2.2018 20:36  Lallukka on Syytön!

Jäitä hattuun Jari. Toki suomalaisiin urheilujoihin pittää uskoa, mutta realiteetit täytyy myös tunnustaa.

Mihin oot unohtanut esim. Digginsin Pärmän pahimmista uhkaajista? Erittäin kovassa lyönnissä on ollut ja ite ootan Digginsiltä useampaa mitalia.

Mäkärän kohalla se on niin monta kertaa nähty, että kasetti ei vaan arvokisoissa kestä. Hankalat tuuliolosuhteet tulevat huomenna torpedoimaan sekä huomisen kisan, että maanantain takaa-ajon. Yhtäkään mitalia ei Mäkärä näistäkään kisoista saa, valitettavasti.

Omissa arvioissani olen laskeskellut, että 7 mitalia Suomi tulee kisoista saamaan ja kisojen puhutuin Suomalainen tulee olemaan Eero Hirvonen.

9.2.2018 23:16  A.V.V

Itse olen Jarin kanssa aika lailla samoilla linjoilla. Menestyksen aika on nyt! Ennakoin yhdeksää mitalia, joista kirkkain tuo meille mieshiihdon henkilökohtaisen olympiavoittajan pitkän ja katkerankin, kaksi vuosikymmentä kestäneen odotuksen jälkeen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini