Porttila TV

Oliko Kyrö sittenkin oikeassa?

Sunnuntai 4.2.2018 klo 15:47 - Jari Porttila


Pyeongchangin olympialaiset alkavat viikon kuluttua ja hiihtomaailmaa ravisuttaa uusi, järeä doping-paljastus.

Ei aivan näin, sillä The Times lehden julkaisemat doping-uutiset ovat pitkälti vanhan kertaamista, tosin sillä erotuksella, että nyt pöytään on pystytty iskemään eri maiden epäiltyjä veriarvoja.

Timeshan julkaisi kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n keräämien veritestien tuloksia. Testit oli otettu vuosien 2001-2010 välisenä aikana. Ja juuri tuo tieto asettaa tulokset omaan valoonsa.

Lahden MM-kisojen 2001 jälkeen sain itsekin tietoja FIS:n tutkimuksista ja niistä tiedoista olen kirjoittanut usein. Tutkijat vakuuttivat silloinkin, että tuloksissa oli häkellyttävän paljon vaihteluja hiihtäjien veriarvoissa. Silloin tutkijat vakuuttivat minulle, että näitä epäilyttäviä arvoja havaittiin kaikkien huippumaiden hiihtäjien tuloksissa.

Kukaan ei uskaltanut silloin antaa tarkkoja lukuja maittain. Nyt Times pystyi ne julkaisemaan.

Tässä tuota listaa: Venäjä 51 ( 5), Saksa 20 (13), Ranska 18 (1), Itävalta 16 (3), Norja 16 (23), Suomi 15 (3), Italia 12 (11), Ruotsi 12 (13), USA 12 (0), Sveitsi 11 (2) ja Kanada 10 (3). Suluissa maiden hiihtäjien saavuttamat mitalit Salt Lake Citystä 2002, Torinosta 2006 ja Vancouverista 2010.

Tutkijat ovat päätelleet, että kohonneet veriarvot ovat merkkejä verimanipulaatiosta, eli joko Epon käytöstä ja veritankkauksesta. Osa tuloksista saattaa selittyä myös korkeanpaikanharjoittelulla, joidenkin urheilijoiden mukaan se saattaa nostaa HB-arvon esimerkiksi 14,0:sta 16,0.

Nyt julkaistujen tietojen pohjalta voidaan kuitenkin vetää selkeät johtopäätökset Salt Lake Cityn, Torinon ja Vancouverin olympialaisten tuloksista, valtaosa mitalisteista oli vahvistanut vertaan.

Kuten tuosta taulukosta nähdään, Suomalaishiihtäjät eivät Lahden kisojen jälkeen menestyksessä kylpeneet, uskonkin että lähes kaikki kirjatut 15 tapausta ovat suomalaisten osalta juuri vuodelta 2001.

Kun tällainen vuoto julkistetaan aivan olympialaisten alla, pitää tietenkin kysyä sen tarkoitusperiä. Nyt julkaistu aineisto vain vahvistaa sen, mitä tutkijat kertoivat jo yli kymmenen vuotta sitten. Vielä 2000-luvun alkupuoliskolla veridoping oli todella yleistä, suomalaiset jäivät tosin siitä junasta valtaosin jo 2001.

Norjan ja Ruotsin kohdalla tulokset ovat sen sijaan hätkähdyttäviä. Kummankin maan mediahan on syyllistänyt pelkästään suomalaisia, mutta tulokset kertovat heidän olleen aivan samalla viivalla suomalaisten kanssa. Ja on hyvä muistaa, että norjalaisten nykytähdistä moni oli mukana jo 2010 Vancouverin kisoissa.

Vancouverissa kukkivat suurimpina norjalaistähtinä Marit Björgen kolmella kullalla, Petter Northug kahdella kullalla, hopealla ja pronssilla ja olihan siellä viestin hopeajoukkueessa myös Martin Johnsrud Sundby ja naisten kultaviestissä Therese Johaug.

Miksi nyt vuodetut tulokset eivät sitten sisällä tietoja vuodesta 2010 tähän päivään?

Yksi syy saattaa olla se, että FIS otti vuoden 2009 lopussa käyttöönsä ns. urheilijan biologisen passin. Kun näitä veritestien tuloksia aikaisemmin verrattiin myös muihin, niin käytännössä vuoden 2010 alusta alkaen kaikki data säilytettiin kunkin hiihtäjän biologisessa passissa ja tuloksia verrattiin vain häneen omiin tuloksiin. Jos nämä tulokset vaihtelevat paljon, voidaan epäillä dopingin käyttöä ja urheilija saattaa saada siitä jopa doping-tuomion. En tosin tiedä, että kukaan huippuhiihtäjä olisi saanut edes huomautusta vaihtelevista veriarvoista.

Nyt vuodetut tutkimustulokset vahvistavat siis mm. Kari-Pekka Kyrön aikanaan esittämät väitteet siitä, että suomalaiset olivat verimanipulaatiossa vain osa suurta perhettä. Ja kun suomalaiset saatiin sitten narautettua hemohessin käytöstä, ei siis epon käytöstä, niin mitä teki muu hiihtoperhe?

Jatkoi veren manipulointia, koska siitä kiinni jääminen johtui enemmänkin huolimattomuudesta kuin testaajien valppaudesta.

Voidaan siis todeta Kyrön puhuneen ainakin tässä kohdin asiaa.

 


Kommentit

5.2.2018 2:42  A.V.V

Hyvä kirjoitus Jari. Selväähän tuo on että veren manipulointi jatkui kun testiä ei ollut. Erittäin hyvä huomio on tuo että esim. Björgen on näiden nyt julkaistujen veriarvojen aikana kisoissa ollut. Norskithan tulevat tämän asian kuoliaaksi vaikenehan.

Käsittämätön lausunto saatiin SUEK:n Syväsalmelta, jolle nämä nyt julkaistut uutiset eivät kuulemma yllätyksenä tulleet. Biopassin nimeen vaan vannoo, vaikka kuten mainitsit, edes yhtään varoitusta ei passien perusteella ole taidettu jakaa. Kaksi norskia on tosin biopassiaikakaudella kärähtänyt anabolisista steroideista. Häneltä voisi mielipidettä kysyä tuohon seikkaan että edelleen ladulla on menestyneitä hiihtäjiä nuilta nyt julkistettujen veriarvojen ajoilta. Samalla voisi kysyä että paljonko Harri nettosi norskeilta verirahoja Lahden 2011 lehdistötilaisuuden huutelustaan, jolla Suomen joukkueen massatestaamista vaati. Sundbyn ja Johaugin käryjen kohdalla herran suu pysyi tiukasti kiinni.

6.2.2018 19:14  Lallukka on Syytön!

Vahvaa tekemistä on kyllä nyt sekä Jarilta, että nimimerkiltä A.V.V!

Eipä tässä oikein muuta lisättävää aiheeseen tällä kertaa ole. Toki Syväsalmen verirahojen kyselemisen lisäksi olisi myös syytä kysellä Widemanilta paljonko oli Suuren Mestarin, Mika Myllylä, kuolemantuomion hinta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini