Porttila TV

KOK:n ajojahti sai tylyn päätöksen

Torstai 1.2.2018 klo 18:57 - Jari Porttila


Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS vapautti doping-epäilyistä peräti 28 venäläistä talvilajien urheilijaa vain viikkoa ennen talviolympialaisia. He saavat myös pitää Sotshin olympialaisissa voittamansa mitalit.

Päätös on raju isku kansainväliselle olympiakomitealle. CAS:n jäsenet ovat oikeusoppineita, heidän päätöksenteossa painavat vain faktat ja nyt ne todettiin KOK:n asettamien kilpailukieltojen osalta heppoisiksi.

Päätös murentaa KOK:n uskottavuutta ja asettaa kyseenalaiseksi myös KOK:n aikaisemmat doping-päätökset. CAS:n mukaan tuomioita annettiin ilman todisteita dopingin käytöstä.

KOK pohjasi päätöksensä lähes yksinomaan Venäjän entisen antidoping-pomon Grigori Rodtshenkovin lausuntoihin. Yllättäen Rodtshenkovilla ei ollutkaan todisteita puheittensa tueksi, mutta silti KOK:n päättäjät nielivät pureksimatta kaiken mitä Grigori kertoi. KOK asetti venäläiset urheilijat kilpailukieltoon, koska uskoi väitteeseen valtionjohtoisesta dopingista. Se päätti rangaista siis kaikkia urheilijoita, ilman yksittäisiä todisteita. Tai ainakaan se ei ole julkaissut niitä.

Tilanteen tekee ihmeelliseksi, jopa naurettavaksi se, että KOK ei tyytynyt narauttamaan niitä urheilijoita, joiden kohdalla näytöt riittivät. Ja heitäkin oli valtavasti, CAS löysi näyttöä 11 urheilijan kohdalla. Richard McLarenin agenda näytti olevan se, että koko Venäjän urheilujärjestelmä on tuhottava ja KOK lähti tukemaan hänen agendaansa. Näin KOK ja Wada unohtivat sen, että urheilija on syytön, kunnes toisin todistetaan.

Johan pelkkä maalaisjärkikin sanoo sen, ettei yhden, katkeroituneen ja maanpakoon lähteneen miehen kaikkia puheita voi ottaa todesta. KOK otti.

Rodtshenkov kertoi, että maan johtaja Vladimir Putin oli täysin tietoinen hänen johtamastaan doping-ohjelmasta. Tässä kohtaa mielikuvitus vei voiton faktoista.

Kerrataan nyt vähän historiaa. Putin pisti koko arvovaltansa peliin saadessaan KOK:n myöntämään talviolympialaiset Sotshille. Kisat myönnettiin Sotshille vuonna 2007. Putin tietenkin vaati urheiluministeriksi 2008 tulleelta Vitali Mutkolta menestystä omissa kisoissa. Mutko sai rahaa käyttöönsä niin paljon kuin kehtasi pyytää ja urheilijat saivat kaiken mahdollisen tuen.

Rodtshenkovin mukaan hän aloitti samalla doping-ohjelman suunnittelun niin, että Pekingin kesäkisoissa 2008 kaikki venäläiset yleisurheilijat käyttivät testeissä näkymättömiä aineita. Menestys eo tosin tuotakaan väitettä tue, eivät myöskään jälkikäteen analysoidut testit. Tämän jälkeen hän kehitti menetelmän, jossa jo sinetöidyn näytepullon sisältö voitiin vaihtaa varmasti puhtaaseen virtsaan Sotshin kisoissa. Rodtshenkov väittää, että Putin tiesi kaiken tämän.

Rodtshenkovin väite on yhtä mielikuvituksellinen, kun väittäisi Tasavallan presidentti Tarja Halosen tietäneen suomalaishiihtäjien dopingin käytöstä Lahden kisoissa 2001.

Voin kokemuksesta kertoa, että jos ja kun dopingia käytetään, pidetään siitä tietävä piiri mahdollisimman pienenä. Ei siitä huudella turuilla ja toreilla, saatikka informoida presidenttiä. Tässä kohtaa Rodtshenkov teki itsestään tärkeämmän kuin todellisuudessa oli.

Yhtä mielikuvituksellinen oli väite, että urheilijat kuljettivat koko ajan pakastettua, puhdasta virtsaa mukanaan testaajia varten. Povitaskussa vai?

Testeissähän testaaja seisoo liimattuna testattavan vieressä silloin, kun näyte annetaan. Ei siinä tilanteessa ole mitään mahdollisuutta lorauttaa näytettä omasta pullosta. Ja sehän olisi kuitenkin ollut, se pakastettu näyte ollut yhä jäässä.

Miksi KOK nieli kuitenkin Rodtshenkovin kaikki väitteet pureksimatta. Eivätkö hälytyskellot soineet missään vaiheessa, eikö kukaan epäillyt, että Rodsthenkov saattoi selitellä omiaan dollarin kiilto silmissä

En halua puolustaa edes puolella sanalla dopingin käyttäjiä, mutta olen koko urani ajan lähtenyt siitä, että urheilijaa ei voida, eikä saa tuomita huhupuheiden pohjalta. Dopingin tuomiossa on kyse niin suuresta asiasta, että päätöksen pohjana pitää olla selkeitä todisteita.

Nyt KOK:n toiminta sai noitavainojen piirteitä, kaikki urheilijat päätettiin heittää mereen painot jaloissa. Ja jos joku ei uponnut heti, oli se vain vahvistus sille, että noitahan se siinä räpiköi.

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini