Porttila TV

Unohtuiko tasapuolisuus ?

Keskiviikko 24.1.2018 klo 18:58 - Jari Porttila


Suomen olympiakomitean hallitus piti viimeisissä olympiavalinnoissa riman korkealla, ainakin hiihtäjille. Hiihdon päävalmentaja Reijo Jylhä olisi halunnut kisoihin mukaan 18 hiihtäjää, olympiakomitea valitsi vain 12.

Viidellä hiihtäjällä on vielä tulevana viikonloppuna mahdollisuus antaa kisakoneesen oikeuttava näyttö Seefeldin maailmancupissa, veikkaukseni on, että sieltä nousee koneeseen vielä kolme hiihtäjää.

Miksi hiihdossa rima oli paljon korkeammalla kuin esimerkiksi ampumahiihdossa, mäkihypystä puhumattakaan ?

Sitä pitäisi tietysti kysyä Mika Kojonkoskelta, mutta heitetään tässä muutama pohdinta.

Ampumahiihdossa ja mäkihypyssä joukkuekisa ja viestit pelastivat lajin. Naisten ampumahiihdossa kisamatkalle pääsi kolme normaalisti kotiinjäävää urheilijaa sen vuoksi, että viestijoukkueella katsottiin olevan mahdollisuudet kahdeksan parhaan joukkoon.

Mäkijoukkue valittiin kisoihin samoin perustein. Ja kun kummankin lajin urheilijat nyt kuitenkin Koreassa ovat, osallistuvat he myös henkilökohtaisiin kilpailuihin.

Tämä on mielestäni aivan oikea linja, juuri näin pitikin toimia.

Mutta miksi se linja petti hiihdon osalta.

Olympialaisiin valittiin vain kuusi naishiihtäjää, heillä on siis tarkoitus vetää läpi koko kisaohjelma. Kuuden hiihtäjän toimesta, matkoja on kaikkiaan kuusi.

Anne Kyllöstä ei vielä valittu kisakoneeseen, häneltä halutaan näyttöjä Seefeldin maailmancupissa. Jos vertaa Kyllösen kauden näyttöjä mäkimiehiin tai ampumahiihtäjiin, pois lukien Mäkäräinen ja Laukkanen, niin onhan Kyllönen aivan eri tasolla.

Media on kyseenalaistanut Kyllösen näytöt pitkin kautta ja tuntuu siltä, että valitsijat tarttuivat liiankin helposti tarjottuun korttiin. Kyllönen ei varmasti taistelisi mitaleista Koreassa, mutta tasavertaisuuden nimissä hän olisi paikan sinne ansainnut.

Samaa voi sanoa mieshiihtäjien kohdalla. Kisoihin valittiin nyt kuusi hiihtäjää, neljän kuntoa katsastetaan vielä viikonvaihteessa Seefeldissä. Päätös olisi ollut oikea, jos kisoihin ei olisi valittu edellä mainittuja ampumahiihtäjiä ja mäkimiehiä, mutta nyt nämä urheilijat, joista yksi voi olla jopa mukana 4x10 kilometrin viestijoukkueessa, asetetaan aivan kohtuuttomaan tilanteeseen. Uskoisi olympiakomiteassa olevan sen verran valmennustietoutta, että sielläkin ymmärretään mihin tilaan urheilija ajetaan viime hetken näyttöpaineilla.

Kisoihin on muuten tällä hetkellä lähdössä 97 urheilijaa ja 98 johtoportaan edustajaa, mukana mm. kahdeksan eri lääkäriä.

Nyt urheilijavalinnoista jäi vähän sellainen maku, että olympiakomitea halusi näpäyttää hiihdon päävalmentaja Reijo Jylhää; nostaa oman ammattitaitonsa tikun nokkaan ja kyseenalaistaa Jylhän ammattitaidon. Samaa valitsijat eivät uskaltaneet tehdä naisten tai miesten jääkiekkomaajoukkueen suhteen; niissä uskottiin päävalmentajan ammattitaitoon.


Kommentit

24.1.2018 22:40  Lallukka on Syytön!

Oikein hyvä ploki-aihe tällä kertaa ja haluan puuttua vain ja ainuastaan yhteen asiaan:

Mielestäni oli nimenomaan selkärankaa osoittava päätös Olympiakomitealta jättää Kyllön kisapassi leimaamatta. Pakkohan tuo peli jonkun on viheltää poikki, kun Päävalmentaja ja myös Kyllön henkilökohtainen valmentaja ei sitä tajua tehdä. Peli olisi pitänyt viheltää poikki jo ennen Tour de Skitä, jolloin jotain olisi ollut vielä tehtävissä. Nyt se on myöhäistä kun tavarat on jo syvästi housuissa. Kyllön tilanteessa näkisin hyvin paljon samankaltaisuuksia kuin NoLo Nezirin hommissa viime kesänä. Jokin on nyt pahasti pielessä, onko se sitten harjoittelussa, vai pääkopan sisällä - Mene ja tiedä. Todennäköisesti jossain vaiheessa vielä mykoplasma -korttiakin esiin nostellaan.

Uskomaton homma tuo kyllä on, että miten ihmeessä Kyllön taso laski maailman top10 hiihtäjästä piirikunnalliseen tasoon vajaassa vuodessa Repen valmennuksessa.

Tähän vuoteen asti olen itekki ollut hyvin vahva Kyllön puolesta puhuja, mutta nyt täytyy vaan realiteetit hyväksyä. Edelleenkin olen Jylhän Repelle jonkin verran siitä katkera, että Kyllöltä vietiin mm-Falunin 2015 viestissä mitali suljetun lippuäänestyksen seurauksena. Ehdottomasti olisi silloin Kyllö kunnon puolesta joukkueeseen kuulunut.

26.1.2018 20:56  A.V.V

Sen verran korjausta aiemman kommentoijan kommenttiin mm-Falunista 2015, että Kyllöseltä ei mitalia viety, mutta Anne olisi viestijoukkueessa hiihtämällä vienyt sen mitalin muilta. Kaikilla oli vuonna 2015 tuoreessa muistissa 2013 mm-viesti, jossa Anne sähläsi itsensä ladun varren aitoihin, sekä olympiaviesti seuraavalta vuodelta, jolloin Anne sippasi täysin vedettyään alussa itsensä aivan piippuun. Viestissä pitää varsinkin avausosuudella olla kovat kisahermot omaava urheilija, ja tämä ominaisuus Annelta puuttuu.

Lisäksi Falunin parisprintin jälkeiset kommentit, joilla pisti finaalin jumbosijan Sarasoja-Liljan piikkiin, vaikka itse ei ollut juurikaan nopeampi omilla kierroksillaan. Tuoreessa muistissa on myös voiteluryhmän suolaus. Vaikka hiihto yksilölaji sinänsä onkin, niin jonkinlaista joukkuehenkeä tulisi kuitenkin osoittaa. Tämäkin ominaisuus Annelta valitettavasti puuttuu.

Aiemman kommentoijan kanssa olen sikäli samaa mieltä, että Jylhä olisi voinut hoitaa asian toisin, eli nimeämällä viestijoukkueen itse ja omalla päätöksellään. Toki saattoi olla hyväkin että muu joukkue pääsi Annea näpäyttämään. Siitähän olisi voinut vaikka ottaa opiksi.

27.1.2018 19:34  Lallukka on Syytön!

Mukava lukea kerrankin suhteellisen asiantuntevasti kirjoitettu kommentti nimimerkiltä A.V.V.

Hiukan vaan tuota ihmettelen, kun Kyllöä joukkuehengen puuttumisesta syytät, joka toki mainitsemiesi seikkojen johdosta ihan validi asia onkin. Kyllön tilallehan vuoden 2015 Falunin viestiin valittiin lippuäänestyksellä nimenomaan Oikku Saarinen. Niin ikään luulis itelläskin tuoreessa muistissa olevan Oikun erittäin tulehtuneet välit Kuitus Virpiin. Käsittääkseni oli melkein nenähommiks jossain vaiheessa mennyt. Lisäksi vuoden 2010 Vancouverin parisprintissä Oikku jätti jostain käsittämättömästä syystä parisprintin hiihtämättä, jossa ois Ritun kanssa erittäin hyvät mitalisaumat ollut. Tais siinä Ritukin itkua vääntää kisan jälkeisessä haastattelussa, kun joutu Sarasojan kanssa ko. kilpailun hiihtämään. Tämäkö osoittaa sitä peräänkuuluuttamaasi joukkuehenkeä?

Nimenomaan yksilölajista puhutaan ja Rädyn Sepon opein ei sinne kavereita mennä hankkimaan. Parhaiden pitäisi viestissä hiihtää ja se ei Falunin viestissä toteutunut.

2.2.2018 17:31  A.V.V

Sellanen ero siinä vaan Annen ja Aikun välillä oli ja on että Aikku on voittajatyyppiä ja hyvät kilpailuhermot omaava kilpailija, ja Anne taas ei. Eli paras joukkue oli viestissä 2015 ladulla.

Kuitusen ja Aikun vääntöön en lähde ottamaan sen enempää kantaa, kuin että molemmat olivat samaan aikaan kilpaillessaan huippukunnossa olevia maailmantason hiihtäjiä, ja keskenäisistä kahnauksista huolimatta sopivat samaan joukkueeseen. Ammattimaisesti toimien eivät lähteneet erimielisyyksistä kameroiden edessä huutelemaan. Ja tuolloin 2015 ei Virpi ollut mukana joukkueessa, joten sikäli turha nosto tähän yhteyteen. Annen pariksi parisprinttiin ei kovin moni varmasti olisi innokas ollut aiemmin mainittujen kommenttien jälkeen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini