Porttila TV

Riittävätkö Kyllösen näytöt olympialaisiin?

Sunnuntai 14.1.2018 klo 18:26 - Jari Porttila


Hiihdon SM-kisat Vantaalla selkiyttivät tulevia olympiavalintoja. Hain kisoissa perspektiiviä valinnoille keskustelemalla useiden huippuvalmentajien kanssa. Yleinen arvio oli, että olympialaisiin lähtee 8 naista ja 8-10 miestä.

Naisissa mestaruudet menivät konkareille, Riitta-Liisa Roposelle ja Aino-Kaisa Saariselle. Se kertoo omaa kieltään siitä, että kaksikko osaa huippukunnon ajoituksen ja sen, että he ottivat vahvan otteen viestijoukkueen paikkoihin.

Kun Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen jättivät kisat viisaasti väliin, puuttui Ritulta ja Aikulta vertailukohta kansainväliseen huippuvauhtiin. Uskon, että nelikko tuo Olympialaisista useamman mitalin. Henkilökohtaisiin mitaleihin on parhaat mahdollisuudet Pärmäkoskella.

Keitä muita olympialaisiin olisi sitten syytä valita? Nuorena lupauksena ilman muuta SM-kisoissa mitalin ottanut ja viikko sitten Charlotte Kallan voittanut Johanna Matintalo. Selkeä valinta on myös Laura Mononen. Anne Kyllösen kausi on ollut vaikea, hän on parhaimmillaan sijoittunut maailmancupissa sijalle 18, sen pitäisi riittää näytöksi.

Kyllönen ja Matintalo valittiin mukaan ensi viikonlopun maailmancupin kisoihin Planicaan. Maailmancupiin Suomella on kuuden naisen kiintiö, olympialaisissa yhteen lajiin saa osallistua vain neljä saman maan hiihtäjää. Sotshiin valittiin 2014 yhteensä kahdeksan naishiihtäjää.

Susanna Saapunki pääsi aloittamaan kautensa vasta SM-kisoissa, kisakoneeseen oikeuttavia kansainvälisiä näyttöjä ei vielä ole.

Ja sitten meillä on varastossa vielä ampumahiihtäjä Mari Laukkanen.

Tämä kahdeksikko voi tuoda tämän hetken näytöillä kisoista 2-4 mitalia.

Miehissä kauden komeetta on Ristomatti Hakola, joka hiihtänee olympialaisissa muitakin matkoja sprintin ohella. Risellä on sprintissä kaikki mahdollisuudet finaaliin.

Mitalia olympialaisista lähtee hakemaan SM-kisat väliin jättänyt Iivo Niskanen. Matti Heikkiseltä ei parin viime viikon näyttöjen perusteella niitä voi odottaa, mutta konkarina hän tietää kuinka huippukunto houkutellaan esiin.

Tämän kolmikon ohella kisoihin lähtenevät Anssi Pentsinen, Perttu Hyvärinen ja Lari Lehtonen. Sprintin paikoissa ovat kiinni vielä Lauri Vuorinen ja Martti Jylhä, kummallakin on kaksi maailmacupin sijoitusta 13 parhaan joukossa. Olympiakomitean näyttökriteerit on rikkonut myös Toni Ketelä.

Miesten osalta odotukset ovat 1-2 mitalia, koko lajiryhmä voi siis parhaimmillaan tuoda olympialaisista jopa kuusi mitalia. Kaikkiaan olympiakomitean kriteerit on tähän mennessä täyttänyt 17 hiihtäjää.

Aika moni tapaamani henkilö oli pahoillaan siitä, ettei nähnyt Suomen parhaita hiihtäjiä Vantaalla. Kun toisessa vaakakupissa on menestys olympialaduilla, niin suotakoon tuo lepohetki heille.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini