Porttila TV

Historian surkein mäkiviikko

Lauantai 6.1.2018 klo 20:33 - Jari Porttila


Vuodenvaihteen perinteisin urheilutapahtuma, Keski-Euroopan mäkiviikko oli suomalaisittain pohjanoteeraus. Koskaan aikaisemmin suomalaishyppääjät eivät olleet menestyneet yhtä huonosti kuin mäkiviikolla 2017-2018.

Olen Itse kokenut mäkiviikon ilot ja surut paikanpäällä. Olen viettänyt uutta vuotta Garmischissa parikymmentä kertaa ja pidellyt Janne Ahosen voittopokaalia 2008, kun hän voitti viidennen mäkiviikkonsa.

Nyt tuntuu, että noista ajoista on kulunut ikuisuus.

Turha tässä on enää kerrata tuloksia, vaan nyt onkin syytä esittää ääneen kysymys, pitääkö suomalaisia mäkimiehiä valita lainkaan Etelä-Korean talviolympialaisiiin?

Suomen olympiakomitea on linjannut, että olympialaisiin valitaan urheilijat, joilla on mahdollisuus 16 parhaan joukkoon ja joukkueet, joilla on mahdollisuus 8 parhaan joukkoon.

Täyttävätkö mäkimiehet nämä kriteerit?

Keski-Euroopan mäkiviikon perusteella eivät ainakaan yksilötasolla. Joukkueen koko, kolme nuorukaista, kertoo jo paljon. Kukaan heistä ei ole selviytynyt kisoissa toiselle kierrokselle. Paras sijoitus oli Antti Aallon 40 sija.

Toisaalta se ei ole alkukauden perusteella yllätys, sillä kauden 10 kilpailussa ovat vain Aalto ja Eetu Nousiainen päässeet maailmancupin pisteille, siis 30 parhaan joukkoon. Aalto on ollut parhaimmillaan 26 ja Nousiainen 25.

Tämän perusteella valintakriteerit olympialaisiin eivät täyty. Onko lajin entinen mahtimaa siis jäämässä ilman edustajia helmikuun olympialaisissa?

Miesten mäkijoukkueen pelastus on joukkuekisa. Tämän kauden maailmancupissa joukkuemäessä on tullut sijoitukset 11-10-7. Juuri tuo joulukuussa tullut seitsemäs sija saattaa pelastaa lajin totaaliselta nöyryytykseltä, jos olympiakomitea siis pitää kiinni kriteereistään.

Hiihtoliitossa on syytä miettiä tarkoin millaisen joukkueen se olympialaisiin lähettää, jos kisakoneen portit aukeavat.

Aalto ja Nousiainen lienevät mukana, mutta sen jälkeen ilmassa on vain kysymysmerkkejä.

Mikä on Janne Ahosen kunto? Ehtiikö Ville Larinto kuntoutua ? Tätä kaksikkoa kisoissa tarvittaisiin, juuri joukkueen vuoksi.

Ahonen jakaa varmasti mielipiteitä suuntaan jos toiseenkin, mutta totuus on se, että joukkue tarvitsee konkaria. Ihan junnuketjun voimin olympialaisiin ei kannata lähteä.

Kuka sitten kantaa vastuun siitä, että suomalainen mäkihyppy vain jatkaa kyntämistään?

Itävaltalainen päävalmentaja Andreas Mitter voitaisiin heittää susille, mutta se ei olisi oikeudenmukaista. Mitterin aikana on sentään saatu nostettua uusia nuoria mukaan joukkueeseen, ne suuret virheet tehtiin jo vuosia sitten, kun lajin maajoukkuetoimintaa ajettiin alas.

 Silloinkin kyse oli liiton, ei valmentajien toimista.

Nyt vain jännitetään sitä, kuinka syvällä se pohja, jonne upotaan, mahtaa olla.

Samaan aikaan on syytä miettiä mäkiharjoittelua kokonaisuudessa. Nyt on turha miettiä polvikulmia ja ylämäen laskuasentoa, syyt synkkyyteen löytyvät ihan jostain muualta. Kysykää vaikka Kari Ylianttilalta.

Jari Porttila

 

Avainsanat: mäkiviikko 4hills olympialaiset


Kommentit

6.1.2018 23:03  Lallukka on Syytön!

Itekki Jari tiiät vastaukset kaikkiin esittämiisi kysymyksiin. Kettään ei pittäis rengaskisoihin lähettää.

Pystysikkö vielä hetkeksi palaamaan menestyksen vuosiin ja etenkin vuoden 2007-2008 mäkiviikkoon, jossa erittäin ansiokasta kabinettipeliä kävit Vidar Nybakkenia vastaan. Mikäli vuoden muistin väärin, niin toki saat korjata asian. Joka tapauksessa kiinnostaisi tietää, että mitä ko. herralle kuuluu nykyään ja ootteko ylipäänsä vieläkään puheväleissä? Harvinaisen vähäsanainen oli mies, kun penäsit häneltä asiallisesti ainuastaan vastauksia esittämiisi kysymyksiin.

P.s. Docendon kustantaman Talvilajien olympiasankarit kirjasi Lajus Sampan osalta luvin ja pystyn vahvistamaan, että suhteellisen tyytyväinen olen antiin. Suuret kiitokset siitä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini