Porttila TV

Pohjalaista hulluutta

Lauantai 23.9.2017 klo 20:39 - Jari Porttila


Lauantai oli suuri päivä Pohjanmaalle. Vimpelin Veto varmisti toisen perättäisen Suomen mestaruuden pesäpallossa ja SJK oli jalkapalloilun Suomen cupin finaalissa, tosin häviävänä osapuolena.

Vimpelin, kylän jossa asuu 3011 ihmistä, joukkue oli neljännessä finaalissa koko ajan kuskin paikalla. Se, että joukkue pystyi kukistamaan Sotkamon ( 10 455 asukasta ) sen kotikentällä, oli historiallinen teko. Siihen on pystynyt aikaisemmin vain Pattijoki vuonna 2008.

Vimpeli kunnioitti vastustajaansa sen verran, ettei kylvettänyt mestaruudesta saatavaa Poikaa Sapsojärvessä, poika vain katseli rannalla kun pelaajat kylpivät naapurin vesissä. Vuosipesu on edessä sunnuntaina, kun Poika kylpee pelaajien kanssa Saarikenttää ympäröivässä Savonjoessa.

Finaalit olivat huippujännittäviä, periaatteessa juoksun pelejä. Vimpelin ase oli materiaalin laajuus. Vaikka maan paras vaihtaja Sami Haapakoski ei pystynyt pelaamaan finaaleissa, ei Vimpeli hyytynyt. Ja kun maan parhaisiin sieppareihin kuuluva Matias Rinta-aho loukkasi polvensa ennen finaaleja ja joutui seuraamaan finaalit katsomosta, ei sekään hyydyttänyt joukkuetta. Vaihtopenkiltä löytyi mitat täyttäviä pelaajia, Vimpelin tulevaisuus näyttääkin hyvältä.

Sotkamon pukukopissa tarvitaan sen sijaan uusia tuulia. Jymykin koki kauden aikana loukkaantumisia, mutta omien juniorien sijasta pelinjohto kaivoi kehiin jo kertaalleen uransa lopettaneita konkareita. Olen ennen kehunut Sotkamon tapaa rakentaa joukkuetta, nostaa aina nuoria mukaan ryhmään. Nyt sillä suunnalla on peiliin katsomisen paikka, miltä joukkueen tulevaisuus näyttää kun edessä on vääjäämättä sekin hetki kun Toni Kohonen ja Roope Korhonen lopettavat? Edessä on kovat ajat, josta ei selviä ilman kovia ostoksia.

Vimpelissä tilanne on päinvastainen, nuoria pelaajia tuodaan vuosittain mukaan pelaavaan yhdeksikköön, tulevaisuus näyttää hyvältä, suorastaan loistavalta. Pesikseen voi sanoa syntyneen uuden dynastian.

 

Veikkausliigassa kauden alussa flopannut Seinäjoen Jalkapallokerho raivasi tiensä Suomen cupin finaaliin, mutta jäi siinä HJK:n jalkoihin. SJK on ollut tällä kaudella otsikoissa , vaihdettuaan päävalmentajaa kuin työmies paitaa. Nyt on menossa kauden neljäs valmentaja.

Seuran omistajaa Raimo Sarajärveä kuvaillaan jopa Pohjanmaalla värikkääksi persoonaksi, rohkeudenpuutteesta häntä ei ainakaan voi syyttää. Mies hoiti Seinäjoelle Suomen komeimman jalkapallostadionin, vastaavaa ei ole edes HJK:lla.

Sarajärvi on laittanut puitteet kuntoon ja Seinäjoella on myös herätty fudisbuumiin. Yleisöä riittää jatkossakin katsomoihin, kunhan joukkue vain taistelee mitaleista, tulevaisuudessa myös mestaruudesta.

Sarajärvi on "rakentamassa" jalkapalloakatemiaa Kuortaneen Olympic training centerin yhteyteen. Akatemiassa yhdistettäisiin koulunkäynti, opiskelu, harjoittelu ja pelaaminen ammattimaisessa ympäristössä. Hanke hakee vertaistaan Suomessa ja kun se saadaan käyntiin, tuottaa Pohjanmaa liukuhihnalta huippupelaajia SJK:lle ja muillekin seuroille.

Suomalainen jalkapallo tarvitsee Sarajärven kaltaisia visionäärejä, joille sana mahdottomuus on täysin tuntematon käsite. Hänellä on käytössä vain yksi vaihde, "täysillä eteenpäin", mutta uskon sen tuottavan tulosta lähivuosina.

Pystyihän SJK nytkin haastamaan HJK:n, häviten finaalin vain maalilla.


Kommentit

27.9.2017 21:10  Lallukka on Syytön!

Pystykkö Jari lähteistäs vahvistaa mistä tässä tänään ainakin Iltalehessä uutisoidussa Norskien astmakokeissa oikein on kyse? Aika vahvastihan tuo liittojohtoiseen systemaattiseen douppaukseen viittaa. Mielenkiintoista olisi kuulla ookko esim. hyvän henkilökohtaisen ystäväsi Ernst Lersveenin kanssa aiheesta keskustelu käynny.

13.10.2017 21:20  Lallukka on Syytön!

Pystykkö Jari lähteistäs vahvistaa onko tosiaan näin, että Punkkis Jarmon nimeä ei ole esillä tulevan päävalmentajavalinnan yhteyessä? Olin yllättynyt tänään Iltalehen artikkelista, jossa mahdollisia nimiä esillä oli ja Punkkia ei mainittu. Oliko kyseessä toimittajan ammattitaidottomuus, vai puhtaasti poliittinen peli?

Miehen näytöthän ovat kiistattomat ja täysin ylivoimaiset Suomen mittakaavassa. Lisäksi ilmeisen turhista epäilyksistä huolimatta Punkilla on täysin puhas D-tausta. Kovana saavutuksena sitäki piän, kun kuitenki 70-luvulta lähtien on valmentajana toiminut. Taisi muuan kp kyrökin pittää Punkkia esikuvanaan D-hommissa. Näiden herrojen ratkaiseva ero on kuitenkin nimenomaan se, että Punkin D-tausta on täysin puhas.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini