Porttila TV

Liiga on nyt vedenjakajalla

Perjantai 15.9.2017 klo 17:55 - Jari Porttila


Jääkiekon pääsarjaa, liigaa on ehditty pelata vasta viikko ja jo nyt soppakulhossa kuohuu, läikkyy lähes yli. Viimeisen viikon aikana ei ole juuri muusta puhuttu kuin päähän kohdistuneista taklauksista. Ja mikä ikävintä, syystä.

Liigan kurinpitäjä on jakanut jo kolmelle pelaajalle lisärangaistuksia päähän kohdistuneesta taklauksesta. Ässien Matti Lamberg sai perjantaina 13 ottelun rangaistuksen lanattuaan Valtteri Hietasen kanveesiin. Häntä ennen rangaistuksia saivat Kärppien Jari Sailio ja SaiPan Cody Kunyk. He saivat vain kolmen ja viiden ottelun pelikiellon.

Kiellot kertovat omaa hälyttävää kieltään siitä, että kaukalossa ei nyt ole kaikki kohdillaan. Siellä on taitopelaajia ja joukkuepelaajia, mutta valitettavasti siellä on myös pelaajia, joilta puuttuu kunnioitus toista pelaajaa kohtaan. Nämä "höyrypäät" ovat suuri vaara oikeille pelaajille ja myös lajille nimeltä jääkiekko.

Liigan johdossa pitäisi nyt ymmärtää, ettei Suomen suosituin urheilulaji oli mikään irrallinen saareke, joka voi elää omaa elämäänsä. Kaikella mitä kaukalossa tapahtuu, on merkitystä suuressa kuvassa. Jääkiekko on saanut yhteiskunnassa aseman, jossa se lähes ainoana urheilulajina voi katsoa tyytyväisenä kaikkia kaupallisia mittareita. Liigapeleihin riittää yleisöä, lajin TV-suosio on huikea, vanhemmat kustantavat käytännössä kaiken junioritoiminnan, yritykset puolestaan liigaseurojen pelaamisen.

Niin kauan kuin tämä yhtälö toimii, ei lajilla ole suuressa kuvassa huolen häivää.

Tätä suurta kuvaa voidaan kuitenkin vahingoittaa pysyvästi kaukalon sisällä. Jos sieltä tulee suuren yleisön puoleen jatkuvasti signaaleja, jotka kertovat jostain muusta kuin rehdistä urheilusta, saattaa toimiva yhtälö yhtä äkkiä kaatua.

Telian johdossa seurataan varmasti tarkasti, kuinka Liigan johto luovii nyt myrskyksi puhjenneesta tilanteesta ulos. Yhtiöhän osti miljoonilla Liigan ensi vuoden TV-oikeudet. Telia ei varmasti halua markkinoida ensi vuoden kruununjalokiveään aivovammoja tuottavana tuotteena, sellaisiahan nämä kaukalon "höyrypäät" ovat kauden alussa vastustajille tuottaneet.

Entisten ja nykyisten liigapelaajien on ymmärrettävä vastuunsa lajista nimeltä jääkiekko. Päähän taklaajiin pitäisi kohdistaa sellaisia sanktioita myös seuran puolesta, että luistimet aseteltaisiin jarrutusasentoon vähän aikaisemmin, eikä puun takaa tulevaa taklausta vietäisi loppuun saakka. Se olisi älypelaajan merkki, jos pystyisi näyttämään kaverille, että hei, huomasit kai mitä olisi voinut tapahtua, mutta ei tapahtunut, koska me pelaajat kunnioitamme toisiamme.

Viikon puheenaiheeseen ovat ottaneet kantaa myös jääkiekon ulkopuoliset tahot, ministeriä myöten. Liigan sisällä näille kannanotoille kuulemma naureskellaan, varmaan siis myös tälle blogille. Eihän minullakaan ole "alla" yhtään liigapeliä pelattuna, työn puolesta olen toki niitä katsonut tuhansia.

Se, että kaukaloväkivaltaan, jollaiseksi päähän kohdistuneet taklaukset voi rinnastaa, reagoidaan yhteiskunnan vaikuttajien puolelta kertoo paljon jääkiekon asemasta yhteiskunnassa. Laji ei varmasti halua menettää tuota erikoisasemaansa, mutta se voi sen tehdä, jos liiga ja erityisesti seurat eivät puutu kovalla kädellä höyrypäiden tekoihin.

Loppupeleissähän kyse on siitä, mikä on lajin "uuden" imagon vaikutus kuluttajiin ja sponsoreihin.  Antavatko Liiga ja seurat muutaman "höyrypään" viedä lajin lokaan?


Kommentit

22.9.2017 23:21  Lallukka on Syytön!

Pystykkö Jari kirjastas (kustantaja: Docendo) vahvistaa, että onko ilmestymässä myös rahvaalle kirjastojen hyllyille?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini