Porttila TV

Räty,Nevala, Siitonen ja Harju palaavat kehiin

Tiistai 5.9.2017 klo 12:19 - Jari Porttila


Suomalaisessa yleisurheilussa kesä oli yksi nykyhistorian heikoimmista. Syitä heikkoon menestykseen on varmasti useita, nyt urheilijoiden ja valmentajien on tutkittava harjoituspäiväkirjoja rehellisesti ja analysoitava heikon menestyksen syyt.

Urheiluliiton on myös tunnistettava ne valmennukselliset solmukohdat, joihin se voi vaikuttaa. Ja sen jälkeen niihin on vaikutettava.

Valmennusosaamista Suomesta kyllä löytyy, entisaikojen huippuvalmentajat ja huippu-urheilijat julkistivat tiistaina sopimuksen, jossa he tarjoavat valmennusapua Suomen aikuisurheiluliitolle, suomeksi sanottuna veteraaniurheilijoille.

Päänavaus on hieno, mutta hiukan pistää miettimään, miksi aikuisurheiluliitto, eikä SUL?

Kysyin asiaa taustahenkilöiltä ja he kertoivat, että aikuisurheiluliitto oli ollut asiassa aktiivinen. Samaan hengenvetoon voisi kysyä, miksi SUL ja valmennusjohtaja Jorma Kemppainen ei ole ollut aktiivinen?

Serp oy:n nimellä toimivat valmentajat/urhelijat ovat alansa huippuja. Vai mitä sanotte nimilistasta jonka olen kuullut: Seppo Räty, Hannu Siitonen, Pauli Nevala, Arsi Harju, Into Turvanen, Mauri Auvinen ja Jorma Markus. Ja tässä on vain osa huippunimistä. He antavat siis valmennuksellista apua kaikille halukkaille.

Tämän ryhmän entiset urheilijat, Räty, Siitonen, Nevala ja Harju ovat tuoneet yhteensä 12 arvokisamitalia, joista kuusi olympiamitalia! Olympiavoittajia joukossa on kaksi ( Nevala ja Harju ), Siitosella ja Rädyllä on olympiahopeaa ja Rädyllä näiden päälle vielä kaksi olympiapronssia.

Turvanen ja Auvinen toimivat valmennuspäällikköinä ajanjaksoina, jolloin suomalaiset haalivat tukuttain mitaleita arvokisoista. Tietotaitoa ryhmästä siis löytyy, nyt on kyse vain siitä, kenelle tuo tieto ja taito kelpaavat?

Olympiakomitea asetti seuraavien kaksien olympialaisten tavoitteeksi kymmenen mitalia. Tavoitteen saavuttamiseksi kannattaa varmasti hyödyntää kaikki saatavissa oleva uusi mutta myös vanha tieto. Uskon, että Serpin valmentajilla sitä löytyy. Ja uskon, että he ovat valmiit jakamaan tietojaan myös muille kuin veteraaniurheilijoille.

Sinänsä on hienoa, että entiset urheilijat ja valmentajat kantavat huolta yleisurheilun tulevaisuudesta niin paljon, että ovat valmiit iskemään kouransa santaan. Erikoista asiassa on se, ettei heidän apuaan ole hyödynnetty aikaisemmin, vaan heidän itsensä on "tyrkytettävä" tietotaitoaan.

Vahvan ja menestyvän johtajan merkkihän on se, että hän uskaltaa palkata avukseen henkilöitä, jotka saattavat tietää asioista jopa enemmän kuin hän itse. Suomessa tilanne on valitettavan usein se, että johtajat hakevat alaisia aivan muilla kriteereillä kuin osaamisella.

Vanhat jermut ovat nyt heittäneet haasteen, he ovat valmiita tekemään töitä suomalaisen yleisurheilun menestyksen eteen. Samalla he ovat siirtämässä yleisurheilun valmennusta nykyaikaan, heiltä voi tilata luentoja ja leirikäyntejä kuka tahansa maksua vastaan.

Yleisurheilussahan ei ole totuttu maksamaan valmennuksesta samaan tapaan kuin esimerkiksi jääkiekossa. Siellähän vanhemmat maksavat kovia summia kuukaudessa, jotta lapset saavat ohjattua valmennusta jo junnuiästä lähtien. Kukaan ei kyseenalaista tätä mallia.

Nyt tuota mallia ollaan jalkauttamassa yleisurheiluun. Jos haluaa tietotaitoa maailman terävimmältä huipulta, on sitä saatavissa. Kyse on vain siitä, halutaanko sitä vai ei.

 


Kommentit

6.9.2017 23:17  Lallukka on Syytön!

Pystykkö Jari vahvistaa maksetaanko sulle tästä vanhojen partojen promoamisesta, vai ootatko oikeesti vehkeet pystyssä ko. herrojen opeilla Suomen urheilun nousuun lähtevän?

Erittäin epätodennäkösenä ite pitäisin, että mittään annettavaa ainakaan Rädyllä ja Nevalalla on. Rätyhän on Sormuselle oppejaan jo jakanut ja itekki menestyksen tiiät. Nevala lähinnä keskittyny vittuilemaan varalta kaikille iltapäivälehtien suosiollisella välityksellä, ku ilmeisesti sitä itteään vituttaa ku täyttä urheilijaeläkettä ei irronnut. Molemmat näistä herroistahan on lisäksi erittäin selvästi ilmassu, että esim. Pitkiksen suosima "heittäytymistyyli" on ehdottomasti väärä. Mitä nyt Vetterinki tekemistä on katellu, niin kyllähän siinä lähinnä nolaa tällaisilla kommenteilla nämä Mestarit ittensä. Tais Vetter ysinelosen tälläkin kauella ko. tekniikalla lipsauttaa.

Ajat on muuttuneet ja näiden Mestareiden juna on mennyt ajat sitten. Toki urheilijoina näitä kaikkia arvostan. Lähinnä minusta tässä haiskahtaa vaan rahastuksen maku. Tuskinpa tässä ollaan ilman rahallista kompensaatiota apua tarjoamassa ihan vaan pelastaakseen Suomen urheilu. Onko näistä kenelläkään edes minkäänlaista valmentajatutkintoa, vai perustuisiko valmennusmetodit pelkästään heidän omiin hyväksi havaitsemiin keinoihin vuodelta miekka ja kirves?

Harjun Arsi ainua näistä, jolla jotain annettavaa voisi olla. Hyvin oman tien kulkijahan hän omalla urallaan oli ja harjoitteli Perhon perukoilla. Niihin harjoituksiin ei ollut muuten asiaa edes Hietaniemen Ramilla, joka junnuna lupaava kuulamies oli.

2.7.2018 19:18  Kunkku

Tuen osoitus aikuisurheilulle on hieno ele vanhoilta mestareilta! Tässä ei ole mitään pois SUL:lta - tarviiko tuota edes sanoa. Kysymys on yhtä tärkeästä asiasta kuin edustusurheilu nimittäin kansanterveydestä!
Mitä tulee Pitkämäen "rypemiseen" niin Nevala ja Räty ovat oikeassa. Heiton perään heittäytymisen vaikutus heiton pituuteen on +-=0! Järjetön tekniikkavirhe joka on alkanut levitä kuin syöpä. Pitkämäen alkukesällä tapahtunut loukkaantuminen on siis valitettavasti itse aiheutettua sorttia. Kun tarpeeksi kaivaa verta nenästään...!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini