Porttila TV

Valmennusjohdon katsottava peiliin

Torstai 10.8.2017 klo 17:38 - Jari PorttilaLontoon MM-kisat ovat näyttäneet suomalaisille yleisurheilun nurjan puolen. Viimeksi keskiviikkona Camilla Richardsson loukkasi nilkkansa 500 metrin juoksun jälkeen, sen jälkeen kisa oli taistelua äärettömän kovaa kipua vastaan.

Jokainen, joka on joskus nyrjäyttänyt nilkkansa, tietää kuinka vaikeaa jalalla on edes kävellä. Richardsson törmäsi 500 metrin juoksun jälkeen eteensä kaatuneeseen kilpasiskoon sillä seurauksella, että hänen nilkkansa vääntyi. Jalka säteili heti kovaa kipua, jos kyseessä ei olisi ollut arvokisat olisi Camilla keskeyttänyt heti.

Nyt hän taisteli maaliin saakka toispuolisen tekniikan turvin, sillä hän ei pystynyt ponnistamaan kipeytyneellä nilkalla, vaan joutui aitomaan esteet yli väärä jalka edellä. Jokainen esteiden ylittämistä joskus yrittänyt tietää kuinka vaikeaa se on.

Silti tv-yleisö raivosi somessa Richardssonin juoksun jälkeen, ymmärtämättä minkä vuoksi juokseminen oli niin vaikeaa. Ehkä YLE:n asiantuntija olisi voinut avata asiaa, niin ettei Richardssonin olisi tarvinnut vastaanottaa sellaista vyöryä negatiivista palautetta.

Moukarin karsinnassa David Söderberg kiskaisi sijalle 15, vaikka on pystynyt koko kesän aikana heittämään kaksi kunnon kisaa. Söderbergin sijoitus on suomalaisten paras tähän mennessä, eikä sitä voi nokittaa kuin Tero Pitkämäki.

Suomalaisten suoritukset eivät ole Lontoossa ole olleet lähelläkään sitä mitä on odotettu, vielä kauempana siitä mitä on toivottu. SUL:n valmennusjärjestelmä pistettiin viime syksynä uusiksi, joten uusilta valmennusvastaavilta ei voitu odottaakaan vielä selkeää ryhtiliikettä tulosten muodossa. Mutta harva jaksoi myöskään uskoa siihen, että uudistusten myötä otettaisiin vielä uusi pohjakosketus.

Valmennuksen johtaja Jorma Kemppainen kantaa tietenkin päävastuun siitä, missä suomalainen yleisurheilu huipputasolla makaa. Kemppinen on kantanut tulosvastuuta Lontoon olympialaisten 2012 jälkeen, astuessaan virkaansa hän totesi "ettei tämän alemmas voida mennä"( IS 9.7.2012 ). Lontoosta 2012 yleisurheilijat saivat sentään Antti Ruuskasen hopean, Tero Pitkämäen neljännen ja Ari Mannion 10. sijan.

Nyt edes yksi sijoitus 10 parhaan joukkoon on Tero Pitkämäen varassa. Teron kausi on tosin ollut loppupuolella mollivoittoinen, joten jo finaaliin selviäminen vaatii täydellistä heittoa.

Eli Kemppaisen lupaus, ettei olympiamenestystä alemmas enää mennä, olikin vain sanahelinää. Viidessä vuodessa on tultu huipputasolla tuloksellisesti vain alaspäin, joten olisiko syytä miettiä mitä valmennusjohto on tehnyt?

Ensin kesti neljä vuotta huomata, että valmennusjärjestelmä on uusittava. Odotetaanko nyt vain toiveikkaana seuraavat neljä vuotta, että jotain tapahtuu?

En jaksa uskoa, että huipulle pyrkivä urheilijamateriaali olisi olennaisesti heikentynyt viimeisten vuosien aikana. Syy menestyksen puutteeseen onkin kaivettava harjoitusolosuhteista, valmennuksesta ja sen toteuttamisesta.

Tässä tilanteessa ei kannata yrittää piiloutua puun taakse, sulkea silmiä ja korvia ja elää kuin ympäröivää maailmaa ei olisi. Siellä se on, karuine faktoineen.

 

 


Kommentit

23.8.2017 10:49  Lallukka on Syytön!

Pystykkö Jari vahvistaa milloin otat kantaa case Johaugiin?

Uskomaton juttu kyllä, että CAS syötin nielas huulirasvahöpinöistä. Siitä saattaa muodostua varsin ratkaiseva seikka tässä norskien kusetuksessa. Siinähän jätettiin takaportti auki valittaa päätöksestä Sveitsin korkeimpaan oikeuteen. Jos/kun siellä käsitellään onko 18kk liian suuri rangaistus huulirasvan käytöstä, niin suhteellisuus periaatteeseen vedoten tämä akka saatetaan hyvinki vielä rengaskisoissa nähdä.

Jotain muutahan tässä on taustalla. Miksi ihmeessä CAS ei tonkinut perinpohjaisesti tätä tunkiota, vaan tyytyi langettamaan tuomion pelkästään huulirasvahommista.

Melkonen teatteri oli eilinen norskien tiedotustilaisuus. Pystykkö vahvistaa oliko ulkomaisilta median edustajilta pääsy kielletty tapahtumaan? Siinä oli varmaan kysymykset-, vastaukset ja itkujen ajoitukset valmiiksi mietitty.

Lisäksi uskoisin, että Horkalla ja Johaugilla on jonkinnäköinen sopimus tässä olemassa. Olettaisin, että jompi kumpi niistä oli pakko polttaa ja luultiin, että ainuastaan Lahen mm-kisat jää väliin. Todennäkösesti Horkka on luvannu, että Johaug saa sitten rengaskisoissa voittaa.

23.8.2017 13:09  A.V.V

Paljon jää kysymyksiä ilman vastauksia tässä Johaugin tapauksessa.

Ihmeellisimpänä asiana pidän sitä, että norjalainen hiihtäjä on kärähtänyt norjalaisten tekemässä testissä. Jonkun sisäpiiriläisen on siis täytynyt pettää. Tämän sisäpiiriläisen henkilöllisyyden selvittäminen voisi olla avain koko Norjan dopingmafian paljastamiseen.

Toiseksi pidän erittäin ihmeellisenä, että CAS uskoi norskien sadut huulirasvasta. Tähän vaikutti varmasti norskien heti käryn jälkeen aloittama julkisuuskampanja, johon FIS lähti auliisti mukaan. Tähän liittyen on pahat merkit ilmassa, kun norskien uusin kampanja pyrkii kyseenalaistamaan Markus Mannisen puolueettomuuden CAS:n välimiehenä. Jos tähänkin kampanjaan saadaan kattojärjestö norjalaisten edustajien ja taustavaikuttajien toimesta masinoitua mukaan, niin kuka tietää minkälainen tuomio Sveitsin korkeimmasta oikeudesta aikanaan tulee...

Norskien perustelut tosin on aika heikot ja hakevat törkeydessä vertaistaan. Itse vuosikymmeniä dopingin eturintamassa kulkeneena joutuivat toteamaan Myllylän maailman parhaaksi hiihtäjäksi, ja sitähän ei itseään huijaavan kansakunnan mieli kestänyt, vaan kaikkien aikojen ansa viritettiin. Sen ansan virittämiseen tosin tarvittiin suomalaisilta suosiollista avustusta. Harmi että näitä heikkoja lenkkejä löytyi silloin useampia.

Se hyvä puoli norskien itsensä huijaamisessa on, että selvästikkään eivät ole kärynnyttä hylkäämässä. Näin pelastuu paitsi kansakunnan kollektiivinen usko omien dopinghiihtäjien puhtauteen, myös ihmishenki.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini