Porttila TV

Makwalan kujanjuoksu

Keskiviikko 9.8.2017 klo 20:33 - Jari Porttila


Isaac Makwalan kohtelu MM-kisoissa herättää tunti tunnilta enemmän kysymyksiä. Viimeisenä vetona IAAF myönsi Makwalalle oikeuden juosta 200 alkuerät yksin, kaksi päivää muita myöhemmin. Ja kahden tunnin kuluttua omasta alkuerästään hänellä on jo edessä välierät.

Soppa sai alkunsa, kun Makwala tunsi itsensä huonovointiseksi maanantaina lämmittelyalueella ennen 200 metrin alkueriä. Tämä on faktaa, mutta mitä sitten tapahtui? Siitä meillä on liian monta versiota.

Ei ole selvää, hakeutuiko Makwala itse lämmittelykentällä päivystävän lääkärin luokse, vai veikö joku muu hänet sinne. Ei ole selvää, halusiko Makwala juosta heikosta olostaan huolimatta 200 metrin alkuerät, vain määräsikö kentällä päivystänyt lääkäri hänet vetäytymään.

Jos Makwala olisi itse halunnut jättää alkuerät väliin, olisi hän tarvinnut siihen lääkärintodistuksen. En ole varma siitä, onko Botswanan joukkueella kisoissa oma lääkäri, mutta jos on, hän olisi voinut kirjoittaa Isaacille "saikkua" ja homma olisi ollut sillä selvä.

Faktaa on se, että jos urheilija, varmistettuaan osanottonsa lajiin jää siitä pois, voidaan se tehdä vain lääkärintodistuksen turvin. Muuten urheilijan kisat ovat sääntöjen mukaan ohi.

Asiantuntijoiden mukaan IAAF vastaanottaa kisojen aikana tällaisia todistuksia ja jos ne ovat lääkärin allekirjoittamia, ne menevät sellaisinaan läpi.

Nyt herää väistämättä kysymys, kuka diagnosoi Makwalalla olevan tartuntataudin, joka vaatii 48 tunnin eritystä? Tämähän on esitetty syyksi siihen, ettei miestä päästetty juoksemaan 400 metrin finaaliin, vaikka hän ilmaantui harjoituskentän porteille ja vakuutti olevansa juoksukunnossa.

Outoa on myös se, että harjoituskentän portilla järjestysmiehet estivät Makwalan pääsyn sinne, vaikka hänellä oli asianmukainen akreditointi alueelle. Makwalan facebook-päivityksen mukaan kyseessä olivat Britanian terveysviranomaisten asettamat järjestysmiehet. Eikö siis MM-kisoissa pädekään IAAF:n säännöt?

Makwalan kysyy FB-päivityksessään kuinka hänelle on voitu määrätä 48 tunnin karanteeni ilman, että kukaan on diagnosoinut häneltä mitään tautia. Makwalan mukaan häneltä ei otettu maanantaina mitään näytettä tutkimuksia varten.

Nyt on pakko ihalla brittien terveydenhuollon tasoa. Siellä lääkäri voi pelkällä katsekontaktilla todeta urheilijan kärsivän noroviruksesta. Suomessa asian toteamiseen tarvitaan vielä näytteen otto ja sen tutkiminen.

Tuntuu järkyttävältä, että Britanian terveysviranomaiset voivat omavaltaisesti määrätä kenet tahansa 48 tunnin karanteeniin mutu-tuntumalla tehdyn taudinmäärityksen perusteella. Yhtä kummalliselta tuntuu se, että vaikka Makwala oli siis määrätty karanteeniin, sai hän pyöriä maanantaina harjoituskentällä ja liikkua urheilijahotellissa sen kaikissa tiloissa muiden urheilijoiden kanssa.

Joku tässä yhtälössä mättää ja pahasti.

Vähintä mitä Sebastian Coen johtama IAAF voi nyt tehdä, on tuoda kulkisuuteen selvitys siitä, mitä todella tapahtui, kenen määräyksestä Makwalalta kiellettiin osallistuminen 400 metrin finaaliin, mihin sääntöpykälään se perustui ja miksi, kaikesta huolimatta Makwalalle järjestettiin oma 200 metrin alkuerä?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini