Porttila TV

Kisaturisteja?

Tiistai 8.8.2017 klo 15:09 - Jari Porttila


Yleisurheilun MM-kisoista on pian puolet takana ja Suomen mitalisaldo, itse asiassa finaalipaikkojen saldo näyttää nollaa. Sosiaalisessa mediassa melskataan jo kuin viimeistä päivää, urheilijat haukutaan kisaturisteiksi, kielikuvat ovat käsittämättömiä.

Pysähdytäänpä nyt hetkeksi, vedetään henkeä myös siellä somen puolella ja yritetään tarkastella suomalaismenestystä stadionlajeissa faktojen pohjalta.

Arttu Pajulahden tie nousi pystyyn pituuden karsinnassa, hänen tuloksensa oli alle normaalitason, mutta ei häneltä finaalipaikkaa edes odotettu. Minna Nikkasen seiväskarsinta meni samaan tahtiin, tulos normaalia heikompi, mutta finaalipaikkaa ei etukäteen edes odotettu.

Kristiina Mäkelä hyppäsi 3-loikan karsinnassa kauden parhaansa, mutta ei päässyt sillä finaaliin. Kauden paras arvokisoissa on hyvä saavutus.

Simo Lipsanen sai maanantaina päälleen kuraa, kun loikkapaikalla syntyi kauden kolmanneksi heikoin tulos eikä finaalipaikkaa irronnut. Heikommin Lipsanen on hypännyt SM-kisojen ja nuorten EM-kisojen karsinnassa. Lipsasen kohdalla kausi on ollut tähän saakka loistava, huippuna uusi SE ja nuorten EM-hopea. MM-karsinnassa ei enää kulkenut, mutta ei se hänestä epäonnistujaa tee. Vuosi sitten Lipsasen ennätys ulkona oli 16.16, nyt se on 17.14.

Tuntuukin siltä, että kotikatsomoissa ei oikein ymmärretä minkä tasoisista kisoista Lontoossa on kyse. Jos ei ole seurannut maksukanavan puolelta kauden Timanttiliigan kisoja, ei toki voi vaatiakaan suurta ymmärtämystä, silloin pitäisi ymmärtää pitää kommentointikin kohtuuden rajoissa.

 Kymmenet tuhannet urheilijat ympäri maailmaa ovat yrittäneet kauden aikana rikkoa MM-rajoja ja päästä kisoihin. Jos suomalaisurheilija on rajan rikkonut ja päässyt niiden noin 30 urheilijan joukkoon, jotka on kisoihin kutsuttu, niin häntä pitäisi kunnioittaa jo tuon saavutuksen perusteella.

Yhdysvalloissa on käsite olympic athlete, se on kuin kunniamaininta, sitä voivat käyttää vain olympialaisissa kilpailleet urheilijat. MM-areenalla tilanne on sama, jo sinne pääsy on loistava saavutus.

Tässä kohtaa moni jo huutaa, että kisoihin mennään voittamaan, ei osallistumaan. Totta, mutta voittaakseen on urheilijan päästävä tasolle, jossa pienen epäonnenkin koittaessa tulostaso on niin kova, että hän taistelee mitalista. Tällä tasolla ei ole nyt kukaan suomalaisurheilija. Maailmankin tasolla tällaisia urheilijoita löytyy vain muutama.

Varmoja mitalisteja on siis vain muutama, eikä heidän joukossaan ole yhtään suomalaista. Tällä hetkellä mitalitaisteluun voi suomalaisista teoriassa yltää vain Tero Pitkämäki, joskin hänen viimeiset kisat antavat korkeintaan mahdollisuuden taistella finaalipaikasta.

Kaikki muut suomalaisurheilijat ovat Lontoossa taistelemassa omaa tasoaan vastaan, eikä se taso riitä tällä hetkellä realistisesti finaalipaikkaan.

Suomella on kisoissa 12 urheilijaa, heistä vain kahdeksan kilpailee stadion-lajeissa, joissa kutsukriteerit ovat kovemmat kuin maratonilla ja kävelyssä. Samaan aikaan Ruotsi sai kisoihin 32 urheilijan joukkueen, siis se samainen Ruotsi, jota suomalaiset ovat viime vuosina kurittaneet maaottelussa. Ruotsissa on osattu mitä ilmeisimmin jotain oikein, kun maan yleisurheilu menee eteenpäin laajalla rintamalla.

Ei yleisurheilu Suomessakaan ole joutumassa marginaalilajiksi. Olen seurannut Lontoon MM-kisoja kehä kolmosen ulkopuolella, täällä laji voi hyvin ja kiinnostaa nuoria. Urheiluliiton päättäjienkin olisi nähtävä laaja kuva, eikä pelättävä panostaa maaseudulle, josta lajin huiput lähes poikkeuksetta tulevat.

Suurissa kaupungeissa nuoret tuppaavat hakeutua joukkuelajien pariin, mutta maaseudulla lajivalinta on vielä monen kohdalla yleisurheilu ja hiihto.

 


Kommentit

8.8.2017 22:50  Lallukka on Syytön!

Empä uskalla suomalaisten suorituksia erikseen ruotia, kun näköjään sensuurin raja edellisessä kommentissa ylittyi. Oli muuten Bryggaren Arto täysin samoilla linjoilla.

Pystykkö vahvistaa, että vertaatko tosissasi Yhdysvaltojen "olympic athlete" -statuksen urheilijoita suomalaisiin karsintarajan ylittäjiin? Ja pitäisikö pelkkiä minimi tulosrajan ylittäjiä pittää Jumalasta seuraavina? En tiiä mitä maksukanavia seurailet, mutta on hieman kovemmat kriteerit jenkeillä kisoihin päästä. Olettaisin, että suomalaisista jenkkien joukkueeseen mahtuisi ainuastaan Pitkis.

9.8.2017 21:04  Jari Porttila

Täälläkään ei nimimerkin, eikä edes nimen kanssa käytetä asiatonta kieltä, eikä myöskään kiroilla. Mielipiteitä sen sijaan saa ja pitääkin olla ja niitä saa myös esittää.
Jari Porttila


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini