Porttila TV

Käsittämätöntä kohtelua

Sunnuntai 6.8.2017 klo 19:18 - Jari Porttila


Käsittämätöntä kohtelua

Miesten 100 metrin finaali oli juuri niin jännittävä kuin ennalta odotettiin. Vielä viisi metriä ennen maalia Christian Coleman oli kiinni kullassa, mutta Justin Gatlin puristi ulkoradalta viime metreillä voittoon. Se oli hänen toinen maailmanmestaruutensa 100 metrillä, ensimmäinen tuli Helsingissä 2005.

Kun suurelle valotaululle ilmestyi voittajan nimi, aloitti yleisö vihellys- ja buuauskonsertin. Sen mielestä voittaja oli väärä, he olisivat toivoneet Usain Boltin päättävän uransa kultaan- tai jos jonkun muun oli voitettava kisa, sen olisi pitänyt olla Colemanin.

Yleisön käytös juontaa juurensa vuoteen 2006, jolloin Gatlin kärysi toistamiseen dopingista. Hän sai ensin kahdeksan vuoden tuomion, mutta kun hän suostui yhteistyöhön USA:n antidoping-viranmaisten kanssa, puolitettiin rangaistus.

Gatlin on kärsinyt saamansa rangaistukset kummastakin kärystä. Rangaistusten pituudesta voidaan toki olla mitä mieltä vain, mutta koska hän on sovittanut vilppinsä- ei siis suinkaan rikosta- on hän IAAF:n sääntöjen mukaan oikeutettu kilpailemaan kansainvälisissä kisoissa.

Gatlin on myös ollut doping-viranomaisten silmätikku paluunsa jälkeen. Seitsemän viimeisen vuoden aikana testaajat ovat tulleet hänelle tutuksi, IAAF:n julkaiseman listan mukaan hän on joutunut testeihin vuosittain yli neljä kertaa vuosittain. Tätä tarkempia lukuja IAAF ei julkista.

Gatlin on siis joutunut paljon kovemman testausohjelman kohteeksi kuin esimerkiksi norjalaiset huippuhiihtäjät, kun testaajat voivat olla oven takana koska tahansa, pitäisi olla todella kylmäpäinen urheilija, jotta ottaisi riskin käyttää dopingia.

Gatlin oli siis Lontoon lähtöviivalla olleista varmasti testatuin urheilija.

Tätä taustaa vasten Gatlinin saama kohtelu yleisöltä oli vähintäänkin mauton. Lontoossakin kilpailee useita ainakin kerran kärynneitä urheilijoita, mutta vain Gatlinille buaataan. Se ei tunnu kovin reilulta.

Olen haastatellut Gatlinia useita kertoja ja on pakko sanoa, että hän on yksi mukavimmista ja jalat maan päällä olevista tähdistä. Menestys ei ole noussut päähän samalla tavalla kuin muutamalle muulle sprintterille. Keskusteluissamme hän on myöntänyt virheensä, mutta painottanut myös sitä, että hän on kärsinyt saamansa rangaistukset.

Ja niin kauan kun doping-kärystä ei saa heti elinikäistä kilpailukieltoa, on hänellä oikeus kilpailla. Toinen asia onkin sitten se, pitäisikö doping-sääntöjä muuttaa niin, että kärystä seuraisi aina elinikäinen kilpailukielto. Tätä on monesti ehdotettukin, mutta ymmärtääkseni suurin este sille on lainsäädäntö.

Justin Gatlin täytti muuten helmikuussa 35-vuotta. Hän on 100 metrin vanhin maailmanmestari.Ikänsä puolesta hän voisi kilpailla jo veteraanisarjoissa. Ikä onkin pikajuoksussa vain numerosarja passissa, sillä Bolt on neljä vuotta Gatliniä nuorempi. 21-vuotias Coleman onkin niitä tulevaisuuden tähtiä, joita jatkossa tarkkailemme.

 


Kommentit

7.8.2017 21:52  A.V.V

Lontoon muka urheilua tunteva yleisö osoitti todellisen tasonsa. Viereisellä radalla juosseelle, niin ikään dopingista aiemmin kärähtäneelle Blakelle hurrattiin. Sama yleisö niin ikään hurrasi Gatlinille olympialaisissa 2012. Nyt sitten on muodikasta buuata samalle herralle, joka todellakin on kaikki rangaistukset rinteistään kärsinyt. Että se niistä periaatteista. Tulee mieleen Suuren Mestarin kohtalo. Mies joka ei ollut yhdellekään haukkujistaan mitään velkaa joutui antamaan henkensä sovitukseksi rikoksesta jota ei tehnyt.

Niille, jotka haluavat tuoda ilmi mielipiteensä dopingrangaistusten tasosta erityisesti, tiettyjen maiden urheilijoiden osalta, suosittelen lopettamaan kyseisen lajin seuraamisen. Näin tulisi kaikkien hiihtoa seuraavien suomalaisten ja muiden maiden kansalaisten toimia siinä tapauksessa että Johaug nähdään lähtöviivalla Pyeongchangin olympialaisissa. Kun hiihtoa seuraavat enää norjalaiset keskenään, voidaan heidänkin olettaa tajuavan menneensä liian pitkälle dopingmafiansa kanssa. Tosin liian suuria toiveita tällaisen oivalluksen koittamiselle ei kannata asettaa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini