Porttila TV

Keihäskaaret hukassa

Maanantai 17.7.2017 klo 19:19 - Jari Porttila


Suomalaisten paraatilajin, keihäänheiton nykytila on paljastanut sen, mistä lajivalmentaja Petteri Piironen on varoitellut jo muutaman vuoden ajan. Laji on ollut ja on liiaksi Tero Pitkämäen ja Antti Ruuskasen varassa.
Ruuskanen ei tällä kaudella heitä, Ari Manniosta ei tiedä, mutta näyttää siltä, että hänenkin kautensa meni talven leikkauksen myötä.
Nyt ollaan sitten pelkästään Teron varassa, muut heittäjät ovat jämähtäneet 76-79 metrin tasolle. Ja sillä tasolla ei pärjätä kuin piirikunnallisissa kisoissa, pelkästään Saksasta löytyy kolme yli 88 metrin miestä!
Mihin suomalaiset keihäänheittäjät ovat kadonneet? Miksi Teron ja Antin jalanjäljissä ei huipulle ole kasvanut uusia haastajia?
Voidaan tietysti vedota loukkaantumisiin, mutta se on vain veruke. Loukkaantumisten kohdalla on katsottava myös niiden taakse ja esitettävä se ikävältä kuulostava kysymys, harjoittelevatko suomalaisheittäjät väärin, kun loukkaantumisia tulee niin paljon?
Moni valmentaja sanoo tässä vaiheessa, että laji on niin raju, mutta se on vain toinen puoli totuudesta. Vastakysymyksenä voisin heittää,mettä miksi sitten saksalaiset pystyvät heittämään joukolla niin huikeita kaaria, ilman loukkaantumisia?
Suomalaisilla ja saksalaisilla on yksi suuri harjoituksellinen ero. Saksalaiset eivät tee heittoharjoituksia keihään kanssa talvella, ehkä se näkyy juuri tuossa loukkaantumisasiassa.
En väitä, että suomalaiset harjoittelisivat väärin, mutta väitän, että lihashuollosta tinkiminen näkyy loukkaantumistilastossa. Kun urheilijat elävät muutenkin nälkäkurimuksessa, niin vähistä varoista ei pistetä lanttiakaan lihashuoltoon. Pitäisikö liiton tulla tässä asiassa väkevämmin apuun?
Keihään MM-raja on 83 metriä. Sen ylittämiseen on toki mahdollisuuksia nappiheitolla useammallakin kaverilla, heistä lähimpänä rajan ylitystä lienee Teemu Wirkkala. Häneltä löytyy paukkuja jopa 85 metriseen.
Pitkämäki taistelee Lontoossa jopa mitalista, mutta vaikka sekin tulisi, niin ei Suomea enää valitettavasti voi sanoa keihäänheiton mahtimaaksi. Se titteli on mennyt saksalaisille.
Naisten puolella tilanne on vielä heikompi kuin miehissä. Kukaan suomalainen ei ole ylittänyt tällä kaudella edes 60 metriä, vaan kaikki naisheittäjämme ovat taantuneet viime vuodesta.
MM-kisojen tulosraja on 61.50, se pitäisi mennä vaikka silmät ummessa keskellä yötä, vaan eipä mene. Kun keskustelin toukokuussa Heli Rantasen kanssa naiskeihäänheiton nykytilasta, niin viesti oli selvä; tyyppejä on mutta harjoittelun laatuun on panostettava.
Naisheittäjille on 60 metrin viivasta muodostunut henkinen barrikaadi, kun sen rajan pitäisi olla 10 metriä kauempana. Maaimasta löytyy tälläkin kaudella 34 heittäjää, jotka ovat ylittäneet 60 metrin rajan, heistä kuusi on ylittänyt 65 metriä.
Maailman taso on niin heikko, että tässä olisi "varma" paikka napata Tokion olympialaisissa jopa mitali, kunhan ne henkiset rajat siirrettäisiin tarpeeksi kauas. Määrällisesti suomalaisnaiset harjoittelevat varmasti tarpeeksi, ongelmat taitavat olla heilläkin siellä laadun puolella.
Yksikään naiskeihäänheittäjämme ei ole siis ylittänyt MM-rajaa, mutta villi veikkaukseni on, että Seinäjoella rajan ylittävät Jenni Kangas (38. maailmantilastossa) ja Heidi Nokelainen (53.). Heillä on resursseja heittää 63-65 metrin kaaria, kunhan saavat "koneesta" ulos kaikki siellä piilevät tehot.


Kommentit

17.7.2017 19:37  aika entinen ei palaa

Asiallista tekstiä. Yksi kohta vähän särähti korvaan. "Vastakysymyksenä voisin heittää,mettä miksi sitten saksalaiset pystyvät heittämään joukolla niin huikeita kaaria, ilman loukkaantumisia?" <- Onhan tänäkin vuonna mm. saksalaisista Julian Weber loukkaantunut, viime vuonna Röhlerillä loukkaantumishuolia ja johonkin on viime vuosina kadonnut myös 2011 vuoden maailmanmestari de Zordokin. Sakuilla on vaan niin paljon tuota "kalustoa" ettei poissaolijoita juuri muistella kun aina tulee uutta tilalle.

21.7.2017 22:25  Lallukka on Syytön!

Pystykkö Jari vahvistaa, että miksi helvetissä Pitkämäki ei heittänyt Monacon Timanttiliigassa tänään? Oliko toppatakkimiesten vaatimus, että paskatasoisissa Kalen kisoissa pittää heittää, vai halusiko nimenomaan Pitkis ite lähteä Suomen mestaruutta tavoittelemaan? On perkeleen munatonta toimintaa oli sitten kumpi tahansa tämän päätöksen takana.

Kalen kisojen naisten keihään voittotuloksesta olet valitettavan pihalla. Itekki tiiät, että voittotulos tullee olemaan 58,xx -luokkaa.

Ps. Milloin otat kantaa CAS:n Johaugg -tappaukseen? Eipä tässä mittää kiirettä, mutta kohta puoli vuotta oon ootellut Mestarin kaiken kattavaa tilanneraporttia.

23.7.2017 12:28  Kotikatsomo

Taso on heikko, ja oon Jarin kanssa aika lailla samoilla linjoilla. Täytyy kuitenkin muistaa, että Saksalla on laajempi materiaali jo maan isomman koon vuoksi.
En nyt sanoisi, että naisten keihäästä tulisi Tokiossa "varma mitali". Valmennus on Suomessa virheellistä, ja niin se on monessa muussakin maassa. Myös nuo muut maat haluavat panostaa parempaan tulevaisuuteen, esim. Tokion olympialaisiin. Eli Suomi ei ole ainoa maa, joka saattaisi oppia virheistään. Saattaa pikemminkin käydä niin, että muut oppivat ja Suomi polkee paikallaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini