Porttila TV

Some-kohu oikeisiin mittasuhteisiin

Torstai 11.5.2017 klo 15:20 - Jari Porttila


Some-kohu oikeisiin mittasuhteisiin

Suomen jääkiekkomaajoukkueen tuskainen taival on saanut osakseen valtaisan huomion etenkin sosiaalisessa mediassa. Perinteiset tiedotusvälineet ovat sitten seuranneet some-kohua ja näin on syntynyt tälle ajalle tyypillinen ilmiö, kohu jota ei ole osattu laittaa oikeisiin mittasuhteisiin. Leijonat on lytätty sosiaalisessa mediassa ja perinteisen median on pitänyt seurata kohua lyttäämällä kaikki leijoniin viittaavakin.

Palataanpa nyt uutisten alkulähteelle ja yritetään asettaa mittasuhteet kohdilleen.

Suomi on pelannut MM-kisoissa neljä ottelua, voittanut niistä kaksi, hävinnyt yhden varsinaisella peliajalla ja yhden rankkareilla. Mikä olisi ollut sitten realismia tässä vaiheessa? Jos tilannetta arvioitiin ennen kisoja, niin tässä vaiheessa plakkarissa piti olla yhdeksän pistettä, eli kolme puhdasta voittoa. Nyt pisteitä on seitsemän, eli realistisesta tavoitteesta on jääty kaksi pistettä. Ei nyt niin maata murskaavaa.

Leijonien peliesitys on turnauksessa ollut samaa tasoa kuin mitä se on ollut koko kauden. Tässä asiassa ei siis ole kehitytty niin kuin olisi pitänyt. Leijonat hyökkää yhä niin hitaasti, että vastustaja ehtii aina ryhmittyä kunnolla pelin alle. Erikoistilanteiden pelaaminen on ollut heikkoa ja joukkueesta puuttuvat selkeät, korkean profiilin pelaajat.

Jos siis mietitään Leijonien pelitapaa ja nähtyjä suorituksia, niin niissä on toki parantamisen varaa. Vastuun tästä kantavat tietenkin pelaajat ja valmennus. Valmennuksen pitäisi asettaa pelin taktinen rima sille korkeudelle, jossa se olisi ylitettävissä. Nyt tuntuu siltä, seiväshyppytermejä käyttääkseni, että aloituskorkeuden sijaan rima on asetettu heti kuuteen metriin.

Lauri Marjamäki on saanut päävalmentaja osakseen paljon kritiikkiä sosiaalisessa ja myös perinteisessä mediassa. Entiset päävalmentajat Jukka Jalonen ja Hannu Aravirta ovat pitäneet sitä kohtuuttomana, mutta onko se ollut sitä?

Maailma ympärillämme on muuttunut muutamassa vuodessa hurjasti etenkin median suhteen. Nyt jokaisella suomalaisella on kädessään oma mediapaja, hän voi jakaa mielipiteitään heti Facebookissa, twitterissä ja muissa some-pohjissa. Kun tuhannet entiset lukijat ovatkin nyt kirjoittajia ja kun he kaikki huutavat yhteen ääneen somessa vaikkapa Marjamäen erottamisen puolesta, saattaa se näyttää hurjalta.

Tilannehan oli vielä 10 vuotta sitten täysin toinen. Aikaisemmin piti lehdille lähettää mielipidekirjoituksia postin kautta, sitten toimituksen tekemiä artikkeleita sai kommentoida netissä moderaattorin käsiteltyä vastaukset. Nyt jokainen voi huudella somessa, periaatteessa mitä haluaa.

Sosiaalisen median paine on tietenkin välillä kova, mutta sitä ohjaavat usein tunteet. Hetken raivo, joka asettuu tunnissa. Juuri tätä taustaa vasten meidän on luettava twitter- tai FB-viestejä. Ne ovat hetkensä perhosia. Niiden paine saattaa tuntua kohtuuttoman kovalta, mutta ne ovat vain hetken tuotteita.

Jos seurasi twitter-kirjoittelua Tshekki-ottelun aikana, niin 3-0 johdon jälkeen Lauri Marjamäki oli profeetta, jatkoajan alkaessa samat henkilöt olivat jo valmiit erottamaan hänet. Kun tunne voittaa analyyttisen tarkastelun, tuottaa se juuri tuollaisia purkauksia. Pitääkö niihin sitten reagoida? Ei tietenkään.

Marjamäellä on edessä päävalmentajana vielä kolme alkulohkon ottelua. Viikonlopun Norja ja Sveitsi-ottelut Suomen pitäisi etukäteisarvioiden mukaan voittaa, Kanadalta ei taas etukäteisarvioiden mukaan ole otettavissa pistettäkään. Jos kolmesta jäljellä olevasta ottelusta tulee odotusten mukaiset kuusi pistettä, pelaa leijonat puolivälierissä, eli joukkueen ensimmäinen tavoite on saavutettu.

Kun näissä MM-kisoissa on nähty ehkä enemmän yllätyksiä kuin normaalisti, ei puolivälierävastustajista uskalla sanoa vielä mitään. Eli jos on leijonat pelillisesti alisuorittanut, niin samaan ovat syyllistyneet Kanadaa lukuun ottamatta kaikki muutkin suurmaat.

Marjamäen toimia voi ja pitääkin arvioida peli peliltä, samoin pelaajien. Uskon, että valmennusjohto myös tekee näin, katsoo peiliin ja kaukaloon ja yrittää parantaa sitä, mitä voi parantaa. Näinhän jokainen huippu-urheilija ja huippuvalmentaja toimii.

Vasta turnauksen jälkeen on sen suuren analyysin paikka, myös liiton johdolla. Olympialaisten alkuun on enää kahdeksan kuukautta, heti MM-kisojen jälkeen on päätettävä millaisilla pelillisillä teeseillä sinne lähdetään. Suurin muutos MM-kisoihin verrattuna on se, että Etelä-Koreassa ei nähdä NHL-pelaajia. Se voi olla suuri etu Suomelle.

 


Kommentit

11.5.2017 20:14  Lallukka on Syytön!

Pystykkö Jari vahvistaa onko lääkitys vaihtunut, vai miten nuinki paljon sovittelevampi linja aikaisempiin ploki-päivityksiin?

Varmana pidin edellisten päivitysten jälkeen, että nimenomaan vaadit Marjamäelle välittömiä potkuja. Pakko on uusimman päivityksen sovitteleva linja pettymyksenä ottaa, ottaen huomioon Marjamäen täyttä ripulipaskaa oleva pelikirja. Jopa hienoista tekopyhyyttä havaittavissa tässä.

30.5.2017 14:46  Lallukka on Syytön!

Pystykkö Jari vahvistaa milloin Johaugia koskeva ploki-päivitys luvassa? Käsittääkseni 6.6. CAS:n tuomio jo annetaan.

On se saatana vääryys, jos jotain muuta kun se minimi 2v sieltä tulee! Mikkään ei toki norskien tappauksessa enää yllätä.

Olekko laittanu merkille Rausteen Ollin ansiokasta esiintymistä tähän asiaan liittyen? Siinä on mies paikallaan, joka puhuu asioista niiden oikeilla nimillä!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini