Porttila TV

Norjalaisten julkistettava testaushistoriansa

Sunnuntai 29.1.2017 klo 20:09 - Jari Porttila


Tour de ski-kisan lopussa näytti jo hetken siltä, että norjalaisten ylivalta hiihdossa olisi murenemassa. Toki he olivat yhä hyviä, mutta eivät karanneet enää muilta täydestä vauhdista kiihdyttäen.
Valitettavasti se oli vain illuusiota. Falunin maailmancup näytti, ettei mikään ole muuttunut. Norjalaiset tulevat taas, he venyttävät taas suorituskyvyn rajoja.
Tapa, jolla Marit Björgen irtosi kahden muun norjalaisen kanssa maailman muista kärkihiihtäjiltä perinteisen tyylin 15 kilometrin kisassa, toi mieleen hänen ja Therese Johaugin ylivallan.
Stina Nilsson ja Krista Pärmäkoski pystyivät valtaamaan Tourilla kärkisijoja, mutta kun Björgen ilmestyi mukaan kisoihin, putosi ruotsalais-suomalainen kaksikko kauas kärjestä.
Tässä vaiheessa moni jo kysyy, voimmeko olla varmoja siitä, että norjalaiset eivät taas huijaa muita? Kysymys on hyvä ja parhaiten siihen voivat vastata norjalaiset itse.
Suomalaiset eivät ole ainoita, jotka kahden doping-rikkomuksen jälkeen epäilevät norjalaisia. Vuoden 2001 tapahtumien jälkeen suomalaishiihtäjät halusivat todistaa toimivansa puhtaalta pöydältä ja julkaisivat netissä tiedot doping-testeistään. FIS eli kansainvälinen hiihtoliitto ei sitä vaatinut, tahtotila tuli hiihtäjien puolelta.
Odottaisin nyt Norjan liitolta ja hiihtäjiltä vähintään samaa. Jos haluatte, ettei teitä epäillä jatkuvasti, niin julkaistaa netissä kuukausittain tiedot doping-testeistänne. Myös se on uutinen, jos esimerkiksi Björgeniä ei ole testattu kertaakaan joulun ja tammikuun 25. päivän välillä. Niin kauan kun doping-testauksen määrää pimitetään, on norjalaisten turha odottaaa, että heihin ei kohdistettaisi tiettyjä epäilyksiä.
Norjalaisten meno ladulla on nyt niin hurjaa, että Lahden MM-kisoista uhkaa tulla aika yksipuoliset kisat. Norjan kansallishymni toki tulee tutuksi, vähän samoin on käymässä yhdistetyn puolella, jossa Saksa dominoi kaikkia kisoja.
Kuukausi ennen MM-kisoja voi sanoa, että Suomen mitalit ovat edelleen tiukassa. Naisten puolella Krista Pärmäkoskella on mahdollisuus henkilökohtaiseen mitaliin, lisäksi toiveita voidaan pitää yllä parisprintissä ja viestissä.
Miesten puolella mitaleille on mahdollisuudet Iivo Niskasella ja Matti Heikkisellä, lisäksi mahdollisuuksia on parisprintissä ja viestissä. Miehissä tilanne on kuitenkin niin tiukka, että saaliina voi olla kaikkea 0-4 mitalin välillä. Naisisilta odotan 2-4 mitalia.
Yhdistetyn tilanne on siis se, että Saksa putsaa pöydän. Täydellisellä onnistumisella Eero Hirvonen tai Ilkka Herola voi yltää jopa mitaleille, myös viesti voi sellaisen tuoda. Yhdistetyn mitalisaldo on jotain 0-1 välillä.
Mäkihypyssä saatiin Willingenistä uskoa tekemiseen. Joukkue taisteli normihypyillä, muiden epäonnistuttua jopa jättipotista ja Janne Ahonen otti kahteen vuoteen parhaan maailmancupin sijoituksensa. Lahdessa yksi mies 15 parhaan joukkoon ja joukkue sijoille 5-8 olisi jo hyvä saavutus.
Mäkimiehillä on toki puolellaan etu, jonka realisoituminen voisi tehdä ihmeitä. Jokainen suomalainen on hypännyt Lahden mäistä enemmän kuin muiden maiden hyppääjät yhteensä. Tämä etu saattaa näkyä etenkin joukkuemäessä.
Kuukautta ennen kisoja näyttäisi siltä, että suomalaisten saldo kisoista olisi jotain 2-9 mitalin väliltä. Falunin MM-kisoista 2015 kotiin tuotiin yksi mitali, naisten viestistä.


Kommentit

29.1.2017 20:39  Repe Norja

Ja meidän kristako pärjää puhtaana näklle "doupatuille" Norjalaisille? Hereillä nyt Jari!!

29.1.2017 22:43  Lallukka on Syytön!

Ihan mielenkiinnosta kyssyisin Repeltä: luitko/ymmärsitkö Jarin juttua ollenkaan?

Nimenommaanhan Jari siitä on huolissaan, että meiän Krista ei Horkan palluun jälkeen ennää huijareille pärjää. Siinä tuli melkein tännäänki puoltoista minuuttia Horkkaan eroa.

Ihan asian äärellä Jari päivityksessäs tällä kertaa olet. Vähän tuo vaan tyhjän huuteluks mennee, ku itekki tiiät, että niin hulluja ei norskit ole, että vapaaehtosesti testituloksiaan alkais julkisuuteen tuua.

Mitä mieltä olit Jari siitä Johaugin "oikeuvenkäynnistä", vai mikä sirkus nyt olikaan? Syyttäjä ei vaatinut ees minimituomiota. Johaugin ei tarvinnu valan alla puhua, mutta vannoi puhuvansa totta. Miksi sitä apteekkaria ei tuotu todistamaan. Norskien tohtori oli tavannu Johaugin sen omassa kodissa ennen tiedon tuloa julkisuuteen, mutta eivät olleet keskustelleet mistään, tai ei ainakaan muista. Hiljaako ne oli vaan ollu, vai mitä vittua ne oli tehny?

Tuo on vittu ihan käsittämätöntä, jos tuo homma ei casiin mene puolueettomaan käsittellyyn. Kyllä siinä ainaki omalla kohalla vakavaan harkintaan mennee koko lajin seuraaminen, jos tuo akka ei sitä 2 vuoden tuomiota saa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini